Kişinin ciddi bir fiziksel kusuru olmamasına rağmen veya hafif derecede bir fiziksel kusuru olduğu durumlarda, kişinin dış görünümü ile zihinsel olarak aşırı derecede uğraşması ve bu durumla alakalı yoğun bir uğraşla birlikte ciddi bir kaygı duyması durumuna dismorfik bozukluk denir. Vücudunuzla ilgili olumsuz düşünceleri kontrol etmek zor olur ve bu durum normal yaşantınızı olumsuz yönde etkiler. Her gün nasıl göründüğünüz konusunda endişelenerek saatler geçirebilirsiniz. Vücut dismorfik bozukluğunun nedeninin çevresel, psikolojik ve biyolojik faktörlerin bir kombinasyonu olduğu düşünülmektedir. Zorbalık veya alay, yetersizlik, utanç korkusu bu düşüncelerinizi yaratabilir veya besleyebilir. Genellikle ergenlik veya gençlik yıllarınızda başlar.
Beden Dismorfik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Vücudunuzun herhangi bir bölümüne takıntılı olabilirsiniz. En yaygın bölgeler yüzünüz, saçınız, cildiniz, göğsünüz ve karnınızdır.
Aynada sürekli kendini kontrol etmek
Vücudunuzu bir şapka, atkı veya makyajın altına saklamaya çalışmak
Sürekli egzersiz yapmak veya bakım yapmak
Kendini sürekli başkalarıyla kıyaslamak
Her zaman diğer insanlara iyi görünüp görünmediğini sormak
Diğer insanlar iyi göründüğünü söylediklerinde inanmamak
Sosyal aktivitelerden kaçınmak
Estetik ameliyat olma isteği
Endişeli, depresif ve utanmış hissetmek
Beden Dismorfik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Burada genellikle Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi tercih edilir. Danışanın hangi durumlarda tetiklendiği tespit edilmeli ve bu deneyimler konuşarak anlamlandırılmalıdır. Bunun yanı sıra zaman zaman danışana ev ödevleri verilmeli ve belirli eylemleri yavaş bir şekilde kesebilmek için davranışçı bir planlama yapılmalıdır. Olumsuz otomatik düşünce kalıplarını ve bilişsel çarpıtmalarını yeniden yapılandırma ile yerine gerçekçi düşünceleri koymaya çalışırız. Burada bireye değerli ve çekici olmanın anlamına dair yeni bir bakış açısı getirmeleri amaçlanır. Kişinin kendisinde değerli ve cazip olan yönlerini ortaya çıkarmak önemlidir.