İşte Bu Doktor İndir
Adet Günü Hesaplama Aracı
Son Adet Günü
Düzen



Adet kanaması (regl) nedir?

Rahim iç yüzeyinde her ay döllenmiş yumurtanın gelip yapışması ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşur. Eğer belli bir süre içinde döllenme olmazsa, bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür. Bu artık dokular vücuttan dışarıya atılır. Her ay bu işlemler aynı şekilde tekrarlanır ve bu sürece menstürel döngü (siklus) denir. Dışarıya atılan dokulara ise adet kanaması denir.

Adet günü nedir?

Kanamanın başlayacağı ilk gündür.

Adet takvimi nasıl hesaplanır?

Kanamalar genellikle düzenli bir döngü içinde tekrarlanır. Bu düzen kişiden kişiye değişmektedir. Genellikle 21-35 gün arasında değişen sürelerden meydana gelir. Kişi daha önceki son birkaç kanamasının başlangıç tarihlerini bir takvime işaretlerse bunların arasındaki gün sayısını bularak genel düzenini tespit edebilir.

Adet gecikmesi nedir?

Normal regl düzeninden daha fazla bir süre boyunca kanama görülmemesi adet gecikmesi olarak adlandırılır. 28 günde bir düzenli olarak kanama gören bir kadın, kanaması geciktiğinde hemen endişelenebilir ancak düzenli olarak regl gören bir kadın yılda bir veya iki kez gecikmeli olarak adet görebilir. Bunun nedeni stres, üzüntü, yaşam tarzı değişikliği, iklim değişikliği, yorgunluk vs. gibi basit sebepler olabilir. Bu gibi durumlarda hemen endişelenmeye gerek yoktur.

Öte yandan düzenli olarak kanama gören ve etkin bir korunma yöntemi kullanmadan aktif cinsel yaşamı olan bir kadında adet gecikmesinin en sık görülen nedeninin gebelik olduğu göz önünde alınarak, bu konuda da gerekli hamilelik testleri yaptırılmalıdır. Diğer bir muhtemel neden ise herhangi bir şekilde o döngüde yumurtlama olmaması ve bu nedenle rahim iç tabakasının kanamayla dökülmesinin gecikmesidir. Eğer adet döngünüz 21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürüyorsa bu regl dönemlerinizde ovulasyon (yumurtlama) olayı gerçekleşmediği anlamına gelebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken jinekolojik değerlendirme için doktorunuza başvurmak olacaktır.