Memenin Önemi
Meme , insan bedenindeki en önemli organlardan biridir. Tarihsel olarak da bakıldığında kadın vücudunda meme hem fizyolojik hem psikolojik hem de estetik olarak önemli bir bileşen olmuştur. Aynı zamanda çağlar boyunca dişilik, doğurganlık ve üretkenlik ile bağdaşmıştır. Erkekte ise bu durumun aksine meme büyümse estetik sorunlara neden olmaktadır.Halk arasında doğurganlığın ve cinselliğin sembollerinden biri olarak görülen memenin, ruhsal, fiziksel ve estetik açıdan büyük rolü vardır.
Memenin estetik olarak bu önemi aynı zamanda günümüzde en sık yapılan estetik ve onarım ameliyatları listesinde de ilk sırada yer almasına yol açmaktadır. Memenin büyütülmesi küçültülmesi , dikleştirilmesi ya da meme kanseri sonrası alınmak durumunda kalınan memenin onarımı ameliyatları plastik cerrahi pratiğinin en önemli amelyatları arasında yer almaktadır.
Meme dokusunun şekli doğum, emzirme,kilo alıp verme , yaşlanma ve gelişimsel bozuklar nedeniyle bozulabilir. Bununla birlikte yaş almaya bağlı olarak sarkabilir ya da gelişme döneminde küçük ya da büyük forma sahip olabilir. Bu durum kişilerin fiziksel görünümünden memnun olmamasına hatta bundan dolayı özgüven problemleri ve psikolojik problemler yaşamalarına neden olabilir. Kişinin beden algısının sağlıklı olması ancak sağlıklı bir psikoloji ile mümkündür. Bu sebeple yapılacak meme estetiği operasyonunda kişisel tercihler bir ölçüt olarak göz önünde bulundurulur. Meme ancak hastaya ve soruna göre planlandığında ve vücudu ile uygun ve uyumlu olduğunda güzeldir ve hasta tarafından da ancak bu durumda güzel algılanır. Biz plastik cerrahlara da düşen bu süreci hasta ile detaylı paylaşmak hastayı konu hakkında bilgilendirmek ve doğru ameliyata ve doğru beklentiye yönelebilmesini sağlamaktır.Meme estetiği operasyonları, alanında uzman kişiler olan plastik cerrahlar tarafından yapılır. Memenin şeklinin ve oranının standart bir ölçüsü olmamakla beraber, her vücudun kendine uygun meme tipine sahip olması tercih edilir.
Meme Estetiğinde Hedef nedir?
Memenin kişinin kilosuna, boyuna, yaşına, vücut oranına ve ne istediğine göre, meme asimetrisini düzeltme, implant tekniği ile hacmini arttırma, memenin dış görünümünü düzeltme, meme büyüklüğünden kaynaklı sırt ve boyun ağrıları, duruş bozukluğu gibi faktörleri ortadan kaldırma ,meme sarkmış ise meme başının yukarı taşınması ve dokuların toparlanması ve eğer meme alınmış ise memenin yeniden yapılması ve kişinin kendisine uygun ve arzu ettiği görünümü sağlamak hedeflenir.
Meme estetiği Kimlere uygulanabilir?
Meme büyüklüğünden memnun olmayanlar, büyük ya da küçük bulanlar, memesinde doluluk ve şekil kaybı yaşayan kişiler, memesinde simetri problemi olan kişiler, memelerin büyüklüğü nedeniyle kendine güven sorunları olan kişiler ve kanser gibi çeşitli hastalıklardan dolayı memesinin birini veya her ikisini kaybetmesi durumundaki kişilere meme estetiği uygulanır.
Meme Estetiği ne zaman yapılmaz?
Vücut gelişimi henüz tamamlanmamış yaşlarda meme estetiği yapılması uyugn değildir. Yine kilo alıp vermesi devam eden ve kilosu sabitlenmemiş kişilerde de bu süreçte meme estetiği yapılması tavsiye edilmez. Hamilelik döneminde de meme estetiği yapılması uygun olmadığı gibi emzirme tamamlandıktan en erken 6 ay sonra meme ameliyatlarının yapılması tavsiye edilir. Aynı zamanda memesinde şüpheli kist kitle bulunan ve takip eidlmesi gerekenler kişilerde de meme estetiği öncesi ve sonrasında bu kitlelerin yakın takibi tavsiye edilir.
Meme estetiği çeşitleri nelerdir?
Augmentasyon Mamoplasti (Meme Büyütme): Gelişimsel olarak meme gelişimi yetersiz olan kişilerde , Ani kilo alıp vermelerde, doğum sonrası, vücuda göre küçük olan ya da yaşa bağlı olarak küçülen memeler için hacim kazandırmak amacıyla yapılır. Memeyi büyütmek için kullanılacak olan silikon protezin detayları belirlenirken hastanın meme yapısı, göğüs kafesinin şekli, kilo ve vücut oranlarına göre bir ameliyat planı yapılır. Hasta ve doktor protezin şekline ve boyutuna vücudun yapısına ve hastanın taleplerine göre birlikte karar verir. Ameliyat sırasında da değerlendirme amaçlı olarak implant önce “sizer” denen deneme protezleri ile deneme yapılır ve en iyi sonucu veren protez kalıcı olarak hastaya yerleştirilir. Meme protezlerinin düşme vurma çarpma sıkılma gibi durumlarla patlaması mümkün değildir.Kanser yapmazlar ve bir soruna neden olmadıkları sürece ömür boyu insan vücudunda kalabilirler.
Redüksiyon Mamoplasti (Meme Küçültme): Kilo alımı, ergenlikten beri büyük olması gibi gelişimsel nedenler ve genetik yatkınlık göğüs büyüklüğüne neden olabilir. Aşırı büyük göğüsler duruş bozukluğuna, boyun ve sırt ağrılarına yol açabilir. Altında pişik ve cilt problemleri görülebilir. Meme küçültme operasyonuyla meme dokusundaki fazla meme ve yağ dokusu alınarak daha hafif, sağlıklı ve estetik bir görüntü oluşturmak mümkündür. Aynı zamanda meme başı yukarıya taşınarak eş zamanlı dikleştirme de sağlanır.
Mastopeksi (Meme Dikleştirme): Yaşın ilerlemesiyle beraber vücudun elastik yapısını kaybetmesi, derinin gevşemesi ,hormonal nedenler, hamilelik ve emzirme sonrası, ani kilo kaybı gibi nedenlerle göğüsler sarkar. Ayakta muayene edilen hastanın meme ucunun yeri ve meme yapısı değerlendirilir. Eğer yeterli meme dokusu var ise hastanı kendi dokuları ile meme dikleştirme ya da yeterli meme dokusu yok sie büyütme ve dikleştirme yapılması mümkündür. Kesilerin sadece meme başında , meme başı ve altına doğru ya da meme başı altı ve yanlara doğru olabilir. Buna muayeneye göre karar verilir.
Jinekomasti: Erkekler için meme küçültme operasyonu olarak bilinir. Hormonal nedenler ve çeşitli hastalıklardan kaynaklı meme çevresinde biriken yağ ve artan meme dokusu jinekomastiye yol açmaktadır. Tedavisinde meme başından yapılan küçük kesileri ile fazla meme dokusunun ve 2-3 mm lik küçük giriş deliklerinden yağ dokunun vakumlu cihazxlar yardımı ile çekilerek alınması mümkündür.
Meme Estetiğinde ameliyat ve İyileşme süreci
Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, meme estetiği operasyonları için de konusunda uzman doktor seçimi büyük önem taşır. Meme esteitği kesinlikle plastik cerrahlar tarafından yapılması gereken bir ameliyat grubudur. Hastane koşullarında gerçekleştirilen ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Mümkün olan en az ve en makul iz bırakılarak gerçekleştirilen ameliyatlardan sonra genellikle 1 gün hastanede yatış yeterlidir. Sonrasında özel sütyen ya da korseler kullanılabilir. Dikişler genellikle kendi eriyen ve alınmayan dikişlerdir. Yaklaşık bir hafta 10 gün içinde bazı noktalara dikkat etmek şartı ile normal hayata dönülebilir.