Meme ağrısı (mastodinia) tek başına meme kanseri açısından anlamlı değildir. Meme kanseri sinsi bir hastalıktır ve genellikle ağrı yapmaz. Memede hissedilen ağrı, sancı, gerginlik hissinin en sık sebebi yaşanan hormonal değişikliklerdir.
Meme ağrısı (mastalji), kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen memelerde keskin ve yanma tipi ağrılar, gerginlik ve hassasiyet gibi şikayetlerdir. Bu ağrılar tek bir memede veya her iki memede birden görülebileceği gibi sürekli olarak görülen veya ara sıra ortaya çıkan ağrılar şeklinde de söz konusu olabilir. Yine aynı şekilde ağrıların şiddeti de hafif, orta veya şiddetli olabilir. Memelerde ağrı sorunu, menstruasyon siklusunun doğal bir parçası olarak sıklıkla görülebilen ve herhangi bir zararı bulunmayan türde olabilir. Bu tip ağrılar genellikle ayın yalnızca birkaç gününde veya adet kanamasının başlangıcından önceki iki veya üç günlük süreçte yaygın olarak görülür. Genellikle her iki memeyi birden etkiler ve şiddeti de kişiden kişiye değişir.
Bazı bireylerde adet döngüsüne bağlı doğal ağrılar bir haftaya varan süreçlerde etkili olabilse de memedeki ağrı sorununun bir ay boyunca devam etmesi, ağrının adet döngüsüne ilişkin bir ağrı olmadığını gösterir. Bu durumda ağrılara neden olan etken hormonal problemler, memede iyi veya kötü tümörlerin varlığı, yumurtlama bozuklukları gibi pek çok faktör olabilir.
Olası ağrı nedenleri arasında kanser gibi çok ciddi durumların da yer alması nedeniyle adet döngüsüne bağlı olduğu düşünülmeyen meme ağrılarında mutlaka bir hekime başvurularak muayeneden geçilmelidir.
Meme ağrısının başlıca sebepleri;
Süt kanalları ve süt bezlerinde ortaya çıkan tıkanıklık, enfeksiyon gibi durumlar
Emzirme veya rahatsız giysilere bağlı olarak memede oluşan yara ve tahrişler
Meme ameliyatları
Kısırlık tedavisine yönelik kullanılan ilaçlar
Oral doğum kontrol hapları ve bazı antidepresanların kullanımı
Menopoz sonrası dönemde kullanılan östrojen ve progesteron hormon tedavileri
Meme kanseri
Memelerin büyük olması (genellikle sırt ve boyun ağrıları ile bir arada görülür)
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri