Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, rahim ağzı kanseri kadınlarda en yaygın dördüncü kanser türüdür. Bu tür kanserlerin yaklaşık %90’ının yüksek riskli İnsan Papilloma Virüsü (HPV) kaynaklı olduğu bilinmektedir. Ayrıca HPV, genital bölgedeki kanserler ve genital siğillerin de önemli bir nedenidir.

HPV, çoğunlukla cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve cinsel aktivite sonrasında pek çok kişi bu virüsle karşılaşır. Bu bireylerin %90’ından fazlasında enfeksiyon kendiliğinden geçerken, geriye kalanlarda siğiller ve kanser öncüsü lezyonlar gelişebilir.

Şu ana kadar, en riskli HPV tipleri olan HPV 16 ve 18 için koruyucu iki doz aşı ve genital siğillere karşı da dörtlü aşı (HPV 6, 11, 16, 18) genç yetişkinler ve ergenlere uygulanmaktaydı. 2023 yılı itibarıyla, diğer riskli tipleri de kapsayan 9 virüs tipine karşı koruyucu HPV aşısı (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) ülkemizde erişilebilir hale gelmiştir.

HPV aşısının, bireyin cinsel yaşamına başlamadan önce uygulanması önerilmektedir. Ulusal aşı programına dahil olan ülkelerde aşı, genellikle çocuklara 11-12 yaşlarında yapılmaktadır. 9-15 yaş arası çocuklar için 6 ay ile 1 yıl içinde iki doz aşı yeterliyken, 15 yaş üstü bireyler için üç doz aşı önerilmektedir.

Cinsel yaşamın başlaması, daha önce HPV ile karşılaşmak ya da HPV’ye bağlı bir lezyon gelişmesi, aşı olma durumunu etkilemez. HPV aşısı her yaşta uygulanabilir, ancak daha önce virüsle karşılaşmamış ve genç bireylerde koruyuculuğun daha yüksek olduğu bilinmektedir.

HPV aşılarının 10 yıllık süre zarfında koruma sağladığı gözlemlenmiştir. Güvenlik araştırmalarında ise, tüm aşılarla ilgili olabilecek yan etkilerin dışında önemli bir olumsuz etkiye rastlanmamıştır.