Vajinusmus
Vajinusmus, vajinanın girişinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılması nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine sebep olan rahatsızlıktır. Çiftlerin ilk geceden itibaren cinsel ilişkilerinde sorun olabileceği gibi her cinsel ilişki problemi de vajinusmustan kaynaklanmamaktadır.
Vajinusmus belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel belirtiler olarak cinsel birleşmeyi gerçekleştireme sorunu veya cinsel birleşme sırasında oldukça zorlanma şeklinde karakterizedir. Vajinusmus şikâyeti olan kadınlar, cinsel birleşme sırasında bacakları kapalı bir pozisyona getirme, kendini geri çekme, cinsel birleşmeden kaçınma, cinsel birleşme sırasında panik hali, cinsel ilişkinin ağrılı geçmesi semptomlar geliştirebilmektedir.
Vajinusmus belirtilerinden kısaca bahsetmek gerekirse, partneri ile cinsel birleşmeden korkarlar veya hiç böyle bir deneyim yaşamayı istemezler. Cinsel birleşme gerçekleşirse de ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir veya cinsel birleşme yarım bir şekilde (penisin sadece bir kısmı vajinaya içine girebilmesi) şeklinde gerçekleşebilmektedir. Ön sevişme sırasında herhangi bir sorun yokken cinsel birleşme anında istem dışı korku, panik ve vajinal kasılma gerçekleşmektedir. Vajinusmus şikayeti olan kadınlar vajinalarının içlerine tampon yerleştiremez, tedavi amaçlı ilaç yerleştiremez ve vajinaya parmaklarını sokamaz, genital alanlarına bakamaz ve dokunamazlar. Ayrıca kadın hastalıkları uzmanlarından muayene almazlar, bu tip muayenelerden korkar ve çekinirler. Vajinal ultrasona giremeyebilir, smear testi yaptıramayabilirler. Ayrıca farklı cinsel birleşme pozisyonlarını deneme konusunda çekimserlerdir.
Vajinusmus belirtileri gösteren kadınların bazılarında eşlerinin yanında çıplak kalamama, eşlerinin genital bölgelerine dokunmalarına izin vermeme ve eşlerinden uyanma gibi belirtilerde gözlemlenebilmektedir. Genelde cinsel isteksizlik sorunu olmamasına rağmen zamanla cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi belirtilere de ortaya çıkabilir.
Vajinusmusun ortaya çıkmasına sebep olan nedenlere bakıldığında günümüze neden oluğu ile ilgili araştırmalar kesin bir sonuç ortaya koyamasa da bu problemin oluşmasında belli başlı nedenler kendini gösterebilmektedir. Bunlardan biri cinsel mitlerdir. Bastırılmış ve cinsel birleşmenin tabu olduğu toplumlarda kişiden kişiye aktarılan bu mitler (ilk gece çok ağrılı oluyor gibi ve bekâretin kesinlikle korunması gereken bir şey olduğunun söylenmesi gibi) vajinusmusun oluşmasında etkilidir. Ayrıca küçük yaşta tecrübe edilen kötü cinsel birleşme deneyimleri veya tecavüz gibi sebeplerin vajinusmusun oluşmasına sebep olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca vajinusmusa neden olan sebepler olarak hamile kalma korkusu, doğum sonrası oluşan bazı komplikasyonlar, ilişkide meydana gelen sorunlar ve günlük yaşamın ve iş stresinin getirdiği depresif belirtilerin vajinusmusa neden olabileceği düşünülmektedir.
Vajinusmusun görülme sıklığı %7 olup cinsel terapi için en çok başvuru nedenlerinden biridir. Vajinismusun bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavisi cinsel terapidir. Ayrıca vajinismus cinsel tedaviye en iyi hızlı yanıt veren cinsel işlev bozukluğudur. Doğru uygulanmış bir cinsel terapi ile çiftler yüzde yüze yakın tedavi olur.
Kaynakça
Vajinismus Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem (acibadem.com.tr) (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? - Memorial (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus Belirtileri - Vajinismus Merkezi (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi (anadolusaglik.org) (Erişim tarihi: 06.03.2023).
https://www.alsancakpsikiyatrist.com/vajinismus-nasil-tedavi-edilir (erişim tarihi:06.03.2023)