KARAKILIÇ: “BAŞARININ SIRRI SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPMAKTIR”
Helin Funda Karakılıç kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Öğrencilik hayatımdan bahsetmekle başlayabilirim. Üniversite dönemimde her zaman başarılı bir öğrenci olmuşumdur, Atılım Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunuyum. Altı dönem üst üste yüksek onur öğrencisi oldum. Başarının sırrı sevdiğiniz işi yapmaktır aslında. Benim başarı sırrım, mesleğime âşık olmam. Kendi meslek hayatımdan bahsedecek olursam eğer psikoloğum. Aynı zamanda psikoterapist ve mindfulness eğitmeniyim. Eğitime açık olmam ve kendimi sürekli geliştirme isteğim doğrultusunda kendi alanımla ilgili birçok terapi ekolü eğitimi aldım. Ayrıca şu sıralar yetkinliğimi geliştirmek için İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde klinik psikoloji yüksek lisans programına devam ediyorum. Şu an kendi danışmanlık merkezimde danışanlarımı görüyor ve ek olarak online seans imkânıyla şehir dışındaki danışanlarımla seanslarımı gerçekleştiriyorum.
Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Doğan Cüceloğlu gerek kitapları gerek seminerleriyle ülkemizde birçok insanın hayatına dokunmuştu, çalışmalarını herkesin anlayabileceği bir dille yürütüyordu. Siz bir psikolog olarak Doğan Cüceloğlu hakkında neler söylemek istersiniz?
Doğan Cüceloğlu hocamızın eksikliği her zaman hissedilecektir. Öncelikle; hocamızın ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Doğan Cüceloğlu hocamızın birçok seminerine katılma fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissedenlerdenim. İnsan psikolojisini bize sevdiren, özellikle bireyleri çok iyi analiz eden değerli hocalarımızdandır.
Pandemiyle beraber hayatımız çevrimiçi ortama taşındı. Siz de online terapiler yapıyorsunuz. Online terapi yüz yüzenin yerini tutuyor mu?
Aslında birçok kişi pandemiyle birlikte online terapiyi duymaya başladı. Ancak online terapi pandemiden önce de kullanılan bir yöntemdi. Özellikle çok daha kolay erişim sağlanması, seyahat etme engelinin olmaması ve kişilerin kendi istediği saatte ev ortamında terapi alıyor olması online terapiye olan talebi arttırdı diyebilirim. Ayrıca birçok araştırma sonucunda görüyoruz ki online terapi yüz yüze terapiyle kıyaslandığında ikisi de aynı etkiyi sağlıyor. Deneyimlerime dayanarak ben de yüz yüze terapinin yerini tuttuğunu söyleyebilirim.
Çift terapilerinin romantik ilişkilerdeki önemi nedir?
Romantik ilişkilere baktığımız zaman her çift ilişkisinde sorun yaşar diyebiliriz. Sorun yaşadıkları dönemde çift aralarında konuşup birbirini anlıyor, en önemlisi de duyulduğunu hissediyor ve ortak bir çözüm yolu bulunuyorsa terapiye ihtiyaç duyulmadan ilişkilerini olumlu yönde sürdürebiliyorlar. Ancak birçok yol denemelerine rağmen birbirlerine karşı güven sorunu yaşıyorlarsa, sorunlar konuşulduğu zaman partnerler kendini yalnız ve çaresiz hissediyorsa, hakaret-bağırma varsa ve en önemlisi de yaşadıkları bir sorunu paylaşmak yerine üstünü kapatıyorlarsa, ilişkiler her geçen gün daha çatışmalı ve karmaşık bir hal almaya başlar. Bu sebeple, çift terapisine ihtiyaç vardır.
Yeme bozukluklarından anoreksiya ve bulimia özellikle genç kadınlar arasında çok yaygın. Bunun arkasında nasıl bir sebep yatıyor?
Bu bozuklukların gelişimi için açıklamalar çok fazla. Günümüzde, ince bedene sahip olmak kabul görüyor. İsteyerek diyet yapan kişilerin çoğunluğu daha çekici olma eğilimindedir. Bu durum, bu bozukluğun gelişimi için önemli bir faktördür. Örneğin, manken veya balerin gibi mesleklerde iş yaşamlarında rekabetin ve fiziki özelliklerin önemli olması yeme bozukluğu oluşturabiliyor ve yeme bozukluklarının temelinde yatan sebep düşük benlik saygısı, depresyon, değersizlik hissi, kimlik karmaşaları, aile içi çatışmalar da olabiliyor.
Bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR nedir?
İlaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek danışanın beyin yarımkürelerini çift yönlü hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendini rahatsız eden bellek, anı ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Bu sayede, göz hareketleriyle travmaları duyarsızlaştıran bir tekniktir.
Psikoloji disiplinine ilgi duyan okurlarımız için önerebileceğiniz kitaplar, süreli yayınlar ya da dijital kaynaklar var mı?
Tabii ki önerebileceğim çok kıymetli kaynaklar var.
Ebeveynlere rehber olarak: Çocuğun Duygusal Dünyası (Isabelle Filliozat)
Kendinizi daha iyi tanımayı sağlayan ve cevap bulamadığınız davranışlarınıza ışık tutan muhteşem bir kaynak: Seninle Başlamadı (Mark Wolynn)
Kaçtığınız gerçeklerle yüzleşeceğiniz bir kaynak: İmkânsız İlişkilerden Mümkün İlişkilere (Dr. Bahar Tezcan)
Ergenlik Hakkında Her Şey (Richard M. Lerner)
Travma ve Anı (Dr. Peter A. Levine)