Yüksek posalı gıdaların kanser hastalığının seyrinde olumlu katkısı olduğuna dair bir takım ön bilgiler olmakla birlikte henüz kesinleşmiş bir durum yoktur. Bununla ilgili olarak yakın zamanda melanom hastalarına yönelik bir çalışma yayınlandı. Bunun sonuçlarını paylaşmak istiyorum.
Bu çalışmada MD Anderson Kanser Merkezi’nde tedavi almakta olan melanom hastalarının bir kısmına normal gıda verilirken bir grup hastaya posalı gıdalar verildi. Hastaların hepsi akıllı ilaç tedavisi dediğimiz hedefe yönelik tedaviler aldı ve sonuçları takip edildi.
Posalı gıda ile kastedilen daha fazla sebze, meyve ve tam buğday içeren gıdalardı.
Bu şekilde gözlenen 37 hastanın ortalama hastalıksız sağ kalımının posalı gıda almayan 91 hastaya kıyasla daha iyi olduğu gösterildi. Posa miktarındaki her 5 gr’lık artışın kanserin ilerlemesi ve ölümüne bağlı riskte %30’a varan bir göreceli azalma yaratabildiği gözlendi.
Bu hastaların içinde bir grup hasta da probiyotik takviyeler almaktaydı. Bu takviyeleri alan hastalarda immünoterapiden alınan faydanın daha az olduğu görüldü, bu oldukça şaşırtıcı bir sonuçtu. Yalnızca posalı gıda alan hastalardaki immünoterapi cevabı %82 iken hem posalı gıda alıp, hem de probiyotik kullananlarda cevap oranı %59’a gerilemişti.
Sonuç olarak posalı gıda yenilmesinin immünoterapi alan melanom hastalarında daha iyi bir cevap alınmasının sağladığı gözlendi.
Bu çalışmanın ilginç sonuçları daha çok hasta içeren, çok merkezli bir çalışmanın başlatılması kararının verilmesine yol açtı. Bu sonuçları da önümüzdeki yıllarda izlemiş olacağız.