İşte Bu Doktor İndir
Kalınbağırsak kanseri hastalarında tanı konulduktan sonra kırmızı et ya da genel olarak sucuk pastırma gibi işlenmiş et tüketlmesinin herhangi bir zararı olup olmadığı ile ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir çalışma yapıldı. Bu çalışmanın sonuçlarından sizi haberdar etmek isterim.   Bu çalışmada 1999 ve 2001 yılları arasında kalın bağırsak kanseri tanısı almış 1011 hasta analiz edildi. Bu hastaların hepsinde kalın bağırsak kanseri uzak bölgelere metastaz yapmamış ancak yakın çevresindeki lenf nodlarına ulaşmış (evre 3) kalın bağırsak kanseri idi. Hastaların ortalama yaşı 60 ve %44’ü kadın, %89’u beyaz ırktandı. Takip süresi ortalama 6.6 yıldı ve bu sürede hastaların 305 tanesi öldü. 81 hastanın kalın barsak kanseri nüksetti. Tüm bu hastalarda işlenmiş et ya da kırmızı et yemenin kaşın bağırsak kanserine olan seyri etkisi analiz edildi. Gerek kırmızı et, gerekse işlenmiş etin kalın bağırsak kanserinin seyrine herhangi bir etkisi olmadığı görüldü. Her ne kadar kırmızı et tüketiminin kanser hastalığı üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dair yaygın bir düşünce varsa da bu düşüncelerin bilimsel arenada henüz geçerli olmadığı ile ilgili bu önemli çalışmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.