İşteBuDoktor Logo İndir

Ergenlik ve idealizasyon

Ergenlik ve İdealizasyon

Bu yazımda sizlere egonun yani benliğin denge kurmak amacı ile başvurduğu savunma mekanizmalarından biri olan İdealizasyon (ülküleştirme) kavramından bahsetmek istiyorum. İdealizasyon, bir kişinin bir nesneyi tüm olumsuz , kötü ya da eksik yönlerinden arındırıp onun için en iyi hali ile görmesidir. Bu tabii sağlıklı olmayan bir savunma mekanizmasıdır. 

İdealizasyon Savunma Mekanizması Neden Kullanılır?

Neden bu savunma mekanizması kullanılabilir ona da bakalım. İdealizasyon, çatışma korkusu ve kayıp endişesinden kaynaklanır. Örneğin bir ergen kız, annesine karşı yoğun öfke duyguları var ama onunla çatışmayı göze alamıyor. Çünkü bu olursa anne onu duygusal olarak terk edebilir(küsmek), ona olan duygusal yatırımını kesebilir, bu da demektir ki sevgiden mahrum bırakılacak ve nesneyi kaybedecek. Ya da anne o kadar güçsüz ve kırılgandır ki(belki de öyle yansıtır kendini) çocuk ateşini gösterir, öfkelenir çatışırsa annenin yıkılacağından korkar.Bu durumun sonucunda "benim annem bir melektir"," herşeyin en iyisini o bilir","ben onu çok severim o da beni çok sever" tarzında bir ilişki ortaya çıkar. Böylelikle çatışmadan ve kayıptan korunmuş olur.

Fakat birisinin uzantısı olmadan özgün bir benlik/kimlik geliştirebilmek için çatışmak gerekir. Onun içindir ki ergenler ebeveynleri ile arasına sınır koymaya çalışırlar, biraz onları uzak tutmaya çalışırlar. Eskisi kadar sarılmaktan, kendini sevdirmekten hoşlanmazlar, iterler anneyi-babayı. Ebeveynlerinin hayat görüşlerini, siyasi görüşlerini, evdeki kuralları vs. herşeyi eleştirip karşı çıkabilirler. Ergenlikte yalan söyleme de -tabii belli bir dozda sınırı aşmadan- bunun içindedir. Mesela bir ergen çoğunlukla arkadaşları ile olan biteni kelimesi kelimesine anne babaya anlatmaz, birtakım olayları daha çok arkadaşları ile konuşması beklenir anne-baba ile değil. tabi aileler bunu çoğunlukla bir sorun olarak görür. ama bunlar çocuğun sağlıklı bir ergenlik geçirdiğinin göstergesidir.

Ebeveynler Nasıl Davranmalı?

Çocuğumuzu hiç kontrol etmeyecek miyiz?, ne yaptığından haberimiz olmasın mı? Çevre-dönem çok kötü hocam diyebilirsiniz. Tabiki nereye gittiğinden, arkadaşlarının kimler olduğundan haberiniz olsun ama daha fazlasını bileyim attığı her adımdan haberim olsun şeklinde düşünüyorsanız bu çocuğunuzu olumsuz etkiler.

Ebeveynliğinizi yapacaksınız tabiki, sizden izin alacak, gideceği yeri söyleyecek, sınırlarınızı kurallarınızı bilecek eve en geç kaçta gidilir bunları bilecek ama bunları yaparken aşırıya kaçmadan, sürekli kontrol ediliyormuş gibi hissettirmeden yapmaya çalışmalısınız.

Ergen Neden Anlatmaz?

Bu arada size hiçbir şeyini anlatmayan ergen de şu sebeplerle anlatmıyor olabilir. Birincisi, onu yine dinlemeyeceğinizi, anlamaya çalışmayacağınızı, anlattığı şeyi küçümseyip değersizleştirip yok saymaya kalkacağınızı düşünüyor olabilir. İkincisi, anlatacaklarından ötürü yargılanacağını, suçlanacağını düşünüyor olabilir veya bu evde sorunlar görmezden gelinip hiçbir şey yokmuş gibi sorunlar konuşulmadan hayata devam etmeye çalışılıyor olabilir yani ailecek böyle bir sorun var olabilir. 

sağlıcakla kalın...

Son güncelleme:
Paylaş:
Diş arasına yemek kaçması ve tedavisi Cinsellik ve seks Kardiyoloji uzmanı dr. enis koçak hocam, hastanemizin en mütevazı ve en güler yüzlü hekimlerindendir. Psikoterapide aktarım ve sonlandırma Kabul ve kararlılık terapisi ile altıgen model Effects of paracetamol and tenoxicam on postoperative pain and need for rescue analgesia in root canal treatments performed under general anesthesia: a retrospective study Assessment of the relationship between serum vascular adhesion protein-1 (vap-1) and severity of calcific aortic valve stenosis Level-specific amputations and resulting regenerative outcomes in the mouse distal phalanx Demographics of patients with heart failure who were over 80 years old and were admitted to the cardiology clinics in turkey Narsizm üzerine ve schreber vakası- sigmund freud A rare cause of severe periorbital edema and dermonecrotic ulcer of the eyelid in a child: brown recluse spider bite Evaluation of micronutrient levels in children with cerebral palsy. The effect of music on state anxiety in patients undergoing extracorporeal shockwave lithotripsy Recovery from hemorrhoids and anal fissure without surgery Relationship between hematological parameters and severity of chronic obstructive pulmonary disease An analysis of 635 consequetive laparoscopic hysterectomy patients in a tertiary referral hospital Ultrasound‐guided dorsal penile nerve block vs neurostimulator‐guided pudendal nerve block in children undergoing hypospadias surgery: a prospective Cemented versus uncemented oxford unicompartmental knee arthroplasty: ıs there a difference? Indirect inguinal hernia repair conducted with single conventional port intracorporeal conventional equipment‑endoscopic surgery Efficiency of prophylactic ablation of the tributary venous pathways draining around the saphenofemoral junction to decrease the rate of future varicose vein and symptoms occurence

Kanser İçerikleri