ERİŞKİN DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB)
DEHB sadece çocuklarda görülen bir bozukluk değildir. Erken yaşlarda başlayan belirtiler yetişkinlikte de devam eder. Bazen kişi yetişkin olana kadar teşhis edilmemiş olabilir. Hiperaktivite yetişkinlik döneminde azalsa da dikkat eksikliği ve dürtüsellik genelde devam eder. Yetişkin DEHB belirtileri çocukluktaki belirtiler kadar net olmayabilir.
DEHB yetişkinlerde kötü iş ya da okul performansına, maddi sorunlara, ilişki sorunlarına ve düşük benlik saygısına yol açabilir. Ergenlerde ve genç yetişkinlerde sigara, madde kötüye kullanımı, yasal sorunlar görülebilir. Kişinin yaşadığı zorlanma ve bazen de etiketlenme ek psikiyatrik bozuklukların (depresyon, anksiyete bozukluğu…) oluşmasına zemin hazırlayabilir.
DEHB'nin Yetişkinlerdeki Görünümü
- Odaklanmada ve dikkati sürdürmede güçlük, çoklu görevlerde sorun yaşama
- Başladığı işi bitirememe, işleri erteleme, işleri öncelik sırasına göre dizememe
- Problem çözmede ve karar vermede güçlük
- Verimsiz zaman yönetimi ve organizasyonsuzluğun getirdiği iş ve ilişki sorunları
- Proje, ödev, başvuru vb. durumlarda teslim tarihini kaçırma
- Unutkanlık, unutulmuş toplantılar, randevular, faturalar…
- Sırada beklerken ya da trafikte sabırsızlık, öfke, dikkatsizlik…
- Ani iş-şehir değişikliği, sonunu düşünmeden tehlikeli durumlara atlamak gibi dürtüsel eylemler
- Çabuk öfkelenme, stresle başa çıkmada sorunlar
Tedavi
İlaç tedavisinin DEHB’de oldukça önemli bir yeri vardır. Hem DEHB semptomlarına yönelik etkinliği hem de eşlik edebilecek psikiyatrik bozukluklar göz önünde bulundurularak tedavi belirlenir. Bunun yanında psikoterapi ile kişinin hangi alanlarda problem yaşadığı belirlenerek, yeni başa çıkma becerileri kazanmasına yardımcı olunabilir. Tamamen tedavi edilebilen bir bozukluk olmasa da hem ilaç hem psikoterapi ile kişinin işlevselliği ve kendine yönelik memnuniyeti arttırılabilir.