En sevdiğim aylardan biri olan eylül ışık hızıyla geçerken kış sebzelerinin zamanı geliyor.
“Lahana, brokoli, brüksel lahanası yiyin.” demeye başlarım yakında.
Bu sebzelerin faydalarına başka bir açıdan yaklaşmaya karar verip, “Vitamin U” hakkında konuşmaya geldim bugün.
1950’lerde yapılan bazı araştırmalarda günde 1 litre civarında lahana suyu içmenin ülseri iyileştirici etkisi olduğu bulunmuş. Bu olumlu etkinin genellikle U vitamini olarak adlandırılan metiyonin türevleri sayesinde olduğu düşünülmüş. U vitamini aslında gerçek bir vitamin değil S-metilmetiyonin (SMM), metilmetiyonin sülfonyum (SMM) türevlerine “U vitamini” denmiş.
U vitamini kozmetik sektöründe kremler, yüz maskeleri, serumlarda kullanılıyormuş. Bu çalışmalarla birlikte;
Sindirim kolaylaştırıcı,
Bağışıklık güçlendirici,
Kolesterol düşürücü,
Yara iyileşmesine yardımcı olabileceğine dair çalışmalar yapılmış.
Lahana, brokoli, brüksel lahanası iyi birer U vitamini kaynağı.
Yiyeceklerle alındığında güvenli ancak U vitamini takviyeleri ile ilgili yapılan çalışmalar çok yetersiz.
Bu sebzeler genellikle sevilmeyen yiyeceklerin başında geliyor maalesef ama ne kadar faydalı olduğunu gösteren birçok çalışma var. “Böyle de bir şey varmış, yiyelim bari.” dersiniz belki