Ultrason Ne Demektir? Ultrason(US); İnsan kulağının duyamayacağı derecede yüksek olan frekanslardaki sesleri vücuda göndererek uygulanan bir teşhis yöntemidir. Her doku gönderilen sesi farklı miktarda yansıtacağı için algılanan görüntüde farklı olur. Böylece doku ve organlar ultrason cihazının ekranında görülmüş olur. Normal dokuların dışındaki kist, tümör, taş gibi dokular farklı görüntü oluşuturarak tanınırlar.
Doppler ultrasonografi ise bir damar içindeki kan akımı miktarı ve bu akımı bozan hastalıklar teşhis edilir. Yine ses dalgaları göndererek uygulanır, ancak kan hareketli bir yapı olduğu için ses frekanslarında değişimler olur ve bu şekilde kan akımı hakkında bilgi sahibi olunur.
Ultrason Nasıl Uygulanır? Ultrason cihazı adı verilen bir makine ile yapılır. Bir ekranı ve prob adı verilen bir ucu vardır. Prob incelenecek olan bölgeye temas ettirilir ve gezdirilir. Ekranda oluşan görüntülere göre teşhis konmaya çalışılır. Karın içi organların incelenmesi sırasında belli bir süre açlık ya da idrar torbasının dolu olması gibi hazırlıklar gerekse de KBB bölgelerinin incelenmesinde herhangi bir hazırlık gerekmez.
KBB Alanında Hangi Durumlarda Uygulanır? US vücudun her bölgesine uygulanabilir. Ancak KBB' de en sık boyun bölgesinde kullanılır. Boyun bölgesinin kitlelerinde, bu kitlenin kistik ya da içi dolu bir yapı olduğu konusunda çok faydalı bilgi verir. Ayrıca bazı kriterler göz önüne alınarak boyundaki kitlenin lenf bezi, tümör, kist hatta kötü huylu tümör olduğu hakkında bile fikir verebilir. Ancak kesin tanıya varabilmek için sıklıkla bilgisayarlı tomografi ya da manyetik resonans tetkikiyle beraber kullanılır. Doppler ultrasonografi ise kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi iç kulakla ilgili olabilecek hastalıklarda, boyun damarlarındaki kan akımının miktarını ve bu damarlardaki hastalıkların tesbitinde kullanılır