Insanların “takıntı” adı verilen ve sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olmasıdır. Bu düşüncelerin kişiyi rahatsız etmesinden dolayı oluşan ve bu düşüncelerden bir süreliğine kurtulmak ve rahatlamak amacıyla tekrar eden davranışlara ve ritüellere de kompülsiyon adı verilir.
En sık rastlanan tipi ise “temizlik hastalığı” olarak bilinen takıntılardır. Bu tip takıntılara sahip insanlar sürekli olarak bir hastalık yada mikrop bulaşabilir korkusu ile yaşarlar ve bundan ötürü sürekli olarak temizlik yapma eğilimindedirler. Yani temizlik hastalığı olan insanlar, kafalarındaki düşünceleri toparlayamadıkları için evlerini toparlamaya çalışırlar. Ayrıca travmatik bir olay sonucu da oluşabilen sürekli kontrol etme durumu da görülebilir. Bu durumdaki insanlar sürekli olarak prizleri, fırının veya kapının kilidini normal bir günde bile defalarca tekrar tekrar kontrol ederler. Ayrıca bireyin zihninde takılı kalmış ve sürekli tekrar eden başka düşünceler de bireyi farklı kompulsiyonlar içerisine sürükleyebilir.
OKB bir kaygı bozukluğu türüdür. Bir çok OKB hastası, uzun süreler boyunca bu düşünceleri ve ritüelleri “normal” olarak nitelendirdikleri için profesyonel bir yardım almaya çalışmazlar. Örnek olarak temizlik, toplumda çok iyi bir şey olarak lanse edilir ve OKB hastaları temiz olmanın kötü bir şey olmadığını savunarak sürekli olarak temizlik yapabilirler. Evet, temizlik güzeldir. Ancak sıklığı arttıkça (örneğin her gün evi köşe bucak temizlemek) burada bir sorun vardır.Çünkü bu durum bireyin diğer günlük aktivitelerini engeller, sosyal hayatına zarar verir, sürekli stress içinde yaşamasına sebep olur hatta belki de kendisine zarar bile verebilir. Eğer kendinizde veya bir yakınınızda bu tür bir durum gözlemliyor iseniz, psikoterapi sürecine başlamayı ihmal etmemelisiniz.
Kendinizi sevin dostlar.