🍭🍰🍫Şeker tüketimi ağız içindeki doğal bakteriyel dengeyi çürük oluşturan kariyojenik bakterilerin artışına doğru kaydırarak, bu bakterilerin şekeri metabolize etmesine ve dişlerdeki minerallerin kaybına yani demineralizasyonu başlatan asitlerin üretimine sebep olur.
Gün içerisinde tekrar eden şeker alımı, asit ataklarının sıklığının artmasına neden olarak diş çürüğü gelişimi riskini arttırmaktadır.
NE YAPMALIYIZ?
✅ Tüketilen serbest şeker miktarı ve sıklığı azaltılmalıdır.
✅Her tür taze meyve ve sebzenin, kabuklu yemişlerin, tohumların yiyeceklerin tüketimi teşvik edilmelidir.
✅Ara öğünlerde şekerli, yapışkan gıdalar ve asitli içecekler yerine kuruyemiş, meyve gibi yiyecekler tüketilmelidir.
✅Diş fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ağız çalkalama ya da elma, peynir gibi ağız ortamını nötralize etmeye yardımcı olan yiyecekler tüketilebilirsiniz.
✅Su ve süt ürünlerine şeker ilave etmeden tüketimi sağlanmalıdır.