Sağlıklı beslenmenin temelinin ‘’ Yeterli ve Dengeli Beslenme’’ oluşturmaktadır. Yapılan çalışmalarla Akdeniz Tipi Beslenme modeli kronik hastalıkların oluşma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Bize yabancı bir beslenme modeli değil aksine yaygın olarak uygulanmaktadır. Akdenize komşu olan ülkelerin genel yemek pişirme ve hazırlama düzenin yola çıkarak ortaya çıkmış bir beslenme modelidir.
Günlük beslenmedeki yağ tüketiminde sağlıklı yağlar tercih edin. Zeytinyağı ve fındık yağı gibi yağlar kullanın.Ceviz, badem, fındık ve avakado gibi günlük beslenmenize sağlıklı yağ kaynaklarını ekleyin.
Ekmek seçiminde tam buğday, çavdar ve kepekli ekmekler tercih edin. Zengin lif içeriği ve besleyici besin maddeleriyle uzun süre tokluk sağlayarak bağırsak düzeninizi destekler.
Özellikle kırmızı et tüketimini sınırlandırın. Tüketimini yağsız et olarak en fazla 2 porsiyonla sınırlandırın.
Yeterli vitamin ve mineral alımı için beslenmenizde sebzelere yer açın. Her öğünde mutlaka bol yeşillikli salatalar, sebze haşlamalar ve sebze yemeklerine yer verin.
Mevsiminde rengarenk taze ve çeşitli meyveler tüketin. Meyvelerin suyunu değil, Lifleriyle beraber kendisini tüketin.
Lif ve protein kaynağı kurubaklagilleri sağlıklı şekilde pişirerek, haftada en az 2 gün tüketin.
Süt ve süt ürünlerini orta düzeyde günde ortalama 2 porsiyon tüketin. Yarım yağlı olmasına dikkat edin.
Omega-3 yağ asidinden en zengin besinlerden balık tüketimine haftada 2 porsiyon olarak yer verin. Tabi önemli olan balığın nasıl pişirildiği! Fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketilmesi en sağlıklısıdır.
Akdeniz Tipi Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Kalp-damar sağlığında koruyucu, alzhemir,depresyon ve parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucu etkisi yüksektir. Kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur.