Psikoterapi nedir?
Psikoterapi, psikoloji biliminin alt dalı olan klinik psikolojinin uzmanlık ve uygulama alanıdır. Psikoterapi süreci danışan/Hasta ile uzman arasında sözel konuşma ile gerçekleşen karşılıklı etkileşim ve bir amaç doğrultusunda güven, gizlilik, samimiyet, koşulsuz kabul ve gönüllülüğe dayanan duygu düşünce inanç ve davranışların ele alındıgı profosyonel bilgi ve beceri gerektiren bir psikolojik yardım sürecidir.
Farmakoterapi ( ilaçla tedavi) Nedir ?
İlaçla tedavi psikiyatri hekimi tarafından kişinin psikiyatrik muayenesi sonrasında yaşadığı psikolojik problemlerin ve yakınmalarının, yaşam kalitesini bozucu semptomlarını azaltmaya yönelik olarak kullanılan bir tedavi biçimidir. İlaçla tedavi, ilaç etken maddesi ile hormon ve nörotransmitterleri (örn. serotonin, dopamin,noradrenalin) düzenlemeyi hedefleyen biyolojik temelli bir tedavi yaklaşımıdır.
Psikoterapi mi ilaçla tedavi mi ?
Kişinin yaşadığı psikolojik problemin şiddetine ve türüne bağlı olarak psikoterapiye ilaçla tedavi dahil edilebilir. İlaçla tedavi psikiyatrik veya norogelişimsel (örn. DEHB) bir bozukluk veya akut semptomları hızlı bir şekilde azaltmayı amaçlayan durumlarda tercih edilen birinci sıra tedavi biçimidir. psikoterapi daha uzun bir sürece yayılan ve kalıcı degişimi hedefleyen bir süreçtir. Bir çok psikolojik rahatsızlıkta ( örn. Depresyon, panik bozukluk) ilaç ve psikoterapinin birlikte devam etmesi diger seçeneklere oranla daha hızlı bir iyileşme sagladığını bildiren çalışmalar mevcuttur.
psikiyatrik ilaçların genellikle olagan yan etkileri nedeniyle hastanın ilacı bırakması veya bilimsel olmayan bilgilerle ilaca karşı bir ön yargı olduğunu bildiren bilimsel araştırmalar mevcuttur. Hastayı ilaç hakkında yeterli seviyede bilgilendirmek bu noktada önem arz etmektedir.