Parkinson hastalığı, 1817 de James Parkinson tarafından ilk kez tanımlandı.
Çoğunlukla nedeni bulanamamaktadır. Ancak bazı hastalarda damarsal hastalıklar, tümörler, kimyasal zehirlenmeler, beyin dokusunun iltihabi hastalıkları ve bazı ilaçlar Parkinson hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Parkinson hastalığının en erken belirtileri enterik sinir sistemi, alt beyin sapı ve koku yollarında ortaya çıkmaktadır. Yani koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık, hastalığın ana belirtilerinden yıllarca önce başlayabilmektedir.
Parkinson hastalığının esas şikayetleri titreme, hareketin yavaşlaması ve kaslarda kasılma, hareket edememe, uzuvlarda kasılma, tutarsız yürüyüş ve kamburluğu kapsar. Ayrıca uyku bozuklukları, kabızlık, koku duyusunun kaybı, depresyon, cinsel işlev bozukluğu ve anksiyete görülebilmektedir.
Parkinson hastalığı, her hastada farklıdır ve farklı belirtilerle ortaya çıkar. Semptomlar herhangi bir yaşta görülebilir, ancak Parkinson’un ortaya çıkma yaşı ortalama 60’tır. 30 yaş altındaki kişilerde nadiren rastlanır.
Tanı nörolojik muayene, hastadan ve yakınından alınan anamnez ile konulabilir.
Tedavisinde medikal tedavi ve DBS (derin beyin stimülasyonu) ve cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Bunun dışında egzersiz, düzenli yaşam, psikoterapi, düzenli olarak nörolog hekim tarafından takip önemlidir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri