Oyun terapisi, oyunun çocuğun kendini ifade edebilmesi için doğal ortamda bulunması temeline dayanır. Çocuklar çeşitli araç gereç ve oyuncaklarla oynarken onların kendi kendilerine kurdukları oyun düzeninden, oyuncakları kullanma biçimlerinden ve oyuncaklarla kendi aralarında kurdukları ilişkiden onların duygularını, tepkilerini, nefretlerini, sevgilerini, temel ihtiyaçlarını, saldırganlıklarını ve benzer davranışları hakkında bu şekilde fikir edinilebilir.
Bu, yetişkinlerin, rahatsızlıkları ve sorunlarını konuşmaları gibi; çocuklarında duygularını ve sorunlarını dışa vurmalarına olanak verilen bir terapi yöntemidir. Çocuklarla yapılan psikoterapi sürecinde sözel iletişime dayalı teknikler sınırlı kalmakta, çocukların doğasına en uygun yöntem olan “ oyun terapisi“ yöntemi kullanılmaktadır.
Oyun terapisi, çocuğun içe atılmış saldırganlık itkilerini, bilinç altı arzularını, yılgılarını, korku ve kaygılarını oyun içinde açığa çıkarmak, deşarj ederek onun davranım bozukluklarının sebeplerini anlamakta kullanılan bir tekniktir. Hem bilgi sağlamak, hem de terapi için kullanılır.( Tan, 1992)
OYUN TERAPİSİNİN SÜRESİ
Kısa süreli oyun terapisi ortalama 10 seans ve daha fazla sürmektedir.
Uzun süreli oyun terapisi 1 yıl ve daha uzun sürmektedir. Tabi ki bunlar aile ve bireysel farklılıklar doğrultusunda değişebilmektedir.
OYUN TERAPİSİNİN ÖNEMİ
Çocukların dili oyun; kelimeleri oyuncaklardır. Çocuğun ruhsal yapısını yakından görmek, varsa patolojilerini saptamak ve iyileştirmek için en etkili yöntem ‘oyun terapisi’ yöntemidir. Çocuğun dışarıdaki gerçekliği, içeride nasıl algıladığı önemlidir. Bunu sadece oyun ve oyuncaklar yoluyla bize bildirir. Oyun terapisinde temel nokta, çocuğun ego gücünü geliştirmektir.
OYUN TERAPİSİNDE AMAÇ NEDİR?
-Çocukların dil gelişimleri bilişsel gelişimlerine bağlıdır, çocukların dünyalarında neler olup bittiği ile ilgili iletişimi oyun yoluyla kurarlar.
-Çocuklara iç dünyalarını anlatma fırsatı verir.
-Oyun terapisindeki oyuncaklar çocuğun kelimeleri ve oyundaki aktivite dilidir.
-Yetişkinler için psikoterapi ne ise çocuklar için oyun terapisi odur.
-Oyun terapisinin güvenli ortamında çocuk olumlu ve olumsuz durumları bir arada yaşayarak öğrenir ve aynı zamanda duygu ve bilişleri(beyin) de yaşantısal olarak da gelişmiş olur.
-Oyuncakların kullanımı çocuklara kaygılarını, korkularını, fantazilerini suçluluk duygularını insanlardan çok objelere transfer etmelerini sağlar.
-Oyun sırasında çocuk sembolik de olsa travmatik olayla ilgili bir korku ve deneyim yaşadığında bu probleme çözüm arayışına geçecektir, böylelikle çocuğun problemle baş etme ve uyum sağlama becerileri de gelişmiş olacaktır.
-Gerçek hayatta kontrol edilemeyen durumların oyun terapisinde sembolik yansımalarla birlikte kontrollü olarak yaşanıyor olması oyun terapisinin bir diğer önemli fonksiyonudur.