Günümüzde teknolojinin bu denli kolay ulaşılır olması ve internetin hayatımızın her alanında kullanımının artması bizlere büyük kolaylık sağlamıştır. Psikolojik destek de bu alanlardan birisi olmuştur. Psikoloji alanındaki gelişimler ve yenilikler takip etmeyi zorlaştıracak kadar hızlı ve fazla olmaktadır. Mesleğimiz daha çok insan merkezli olduğundan kaynaklı bizler de daha esnek ve dinamik olmak durumundayız. Günümüzde hepimizin sorunları oldukça artmakta ve bu da psikoloji alanının kendi içinde gelişme göstermesini sağlıyor.
Online terapi, online psikolog, sanal terapi, e-terapi, video terapi gibi bir çok ismi olan bu terapi türü aslında elektronik kaynaklar kullanılarak yapılan bir terapi yöntemidir. Online terapiler çoğunlukla video konferans yoluyla gerçekleşmektedir. Online terapi, terapist ve danışanın farklı sebeplerden (zaman,ulaşım, yoğun iş şartları) ötürü yüz yüze görüşmeleri yürütemediği durumlarda internet yoluyla sesli ve görüntülü olarak gerçekleşmektedir. Online terapi özellikle; yurtdışında yaşayan ve kendi dilinde terapi hizmeti sağlayan psikoterapi bulmakta zorlanan vatandaşlar için, Türkiye’de yaşayan ve fiziksel engeli bulunan, iş yoğunluğu nedeniyle uzak bir danışmanlık merkezine gidemeyen, içe dönük kişiler veya diğer sebeplerden ötürü yüz yüze görüşmelerde kendinin rahat hissedemeyen bireyler için, Online Psikoterapi yöntemi oldukça büyük avantajlar sağlamakla birlikte, yüz yüze gerçekleştirilen terapiler kadar etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir terapi yöntemidir. Günümüzde ise pandemi sebebiyle Online Terapi hizmetinin önemi daha da artmıştır.
Çoğu terapist için ikili ilişkilerde yüz yüze terapinin önemi çok fazladır çünkü yüz üze iletişimde jest ve mimikler iletişimi daha da kolaylaştırmakta ve kişilerin birbirini anlamasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca; yüz yüze terapötik ve iyileştirici ilişki için de oldukça önemlidir.
Önceleri online terapi uygulamasını desteklemeyen uzmanlar olsa da bu durum son yıllarda gittikçe azalmıştır. Fakat; yapılan araştırmalara göre yüz yüze görüşmelerle online görüşmeler aynı işleve ve iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalarda online terapinin yüz yüze görüşmelere göre daha çok tercih edildiği kanıtlanmıştır. Her uygulamada olduğu gibi online terapi uygulamasının da avantajlı ve dezavantajlı tarafları bulunmaktadır.
Video görüşmeler ile gerçekleşen terapilerin avantajları;
Seyahat etme zorunluluğu yoktur ve dünyanın herhangi bir yerindeki uzman ile seans yapılabilir.
Terapiste gitmek için işten izin almak gibi bir sıkıntı yoktur.
Kişi kendi güvenli ortamında online seansları yapabilir.
İnsanlar internet üzerinden yapılan video görüşmelerde daha az kaygılı olur.
Sosyal fobi, agorafobi, çekingenlik gibi durumlarda süreç kişi için daha kaygısız geçer.
Yabancı ülkelerde dil ve anlaşma sorunu yaşayan kişiler için online terapi idealdir.
Danışan uzmana kolayca ulaşabilmektedir.
Yüz yüze terapilere göre daha ekonomiktir.
Coğrafi sıkıntıları olan kişiler için terapiye ulaşmayı kolaylaştırır.
Kişinin terapiye ulaşmak için kendine özgü engelleri olsa dahi evinin güveni ve konforunda terapiye ulaşmasını sağlamaktadır.
Online terapinin dezavantajı ise ağır vakalarda, krizlerde, kendine veya başkasına zarar verme düşüncesi olan danışanlarda online terapi tercih edilmemekte ve kullanılması sakıncalı olmaktadır. Bunun dışında travma sonrası stres bozukluğu, depresif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, obsesif kompülsif bozukluk gibi bir çok bozuklukta etkisi kanıtlanmış bir terapi yöntemidir.
İki terapi yönteminde de danışan ve uzman yüz yüzedir ve birbirlerinin jest ve mimiklerine hakimdir. İki terapi yönteminde de danışan ve uzmanın ilişki kurması oldukça kolaydır. Uzman ve danışan terapi yapılacak uygun yeri ve zamanı seçtiği sürece iki terapi türünde de dışarıdan gelen ve terapi alanını rahatsız edecek bütün etkenler engellenebilir. Bu sebeple online terapi alan ve yüz yüze terapi alan danışanların alacağı hizmet aynıdır ve etkileri de aynı olacaktır.