Hayatın her döneminde olduğu gibi mide küçültme ameliyatları sonrası da beslenme ciddi öneme sahiptir. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmek sizi hızlı kilo kaybının getireceği sağlık sorunlarından koruyacaktır. İlk 2 gün sadece temiz sıvılar tüketilmelidir yani içerisinde hiç bir şeker, kafein, karbonat ve alkol içermemelidir. Sıvı tüketimi 1500 ml geçmemeli ve 1 saatte sadece 200 ml içilmelidir.3-4 günler Berrak sıvılara devam edin ve 1:1 oranında tam sıvılara başlayın (yağsız süt, soya sütü, sade veya harmanlanmış yoğurt, harmanlanmış çorbalar) Toplam sıvı alımı 1500–1900 mL/d’yi geçmemelidir. Tam sıvılara soya proteini tozu eklenmesi kabul edilebilir (<20 g protein/porsiyon) . Multivitamin ve mineral takviyesine başlayın (çiğnenebilir form tercih edilir) 2-3 haftalarda Berrak sıvıları 1500–1900 mL/d56'ya yükseltin Dolu sıvıları katı gıdalarla değiştirin: yumuşak, nemli, püre haline getirilmiş, öğütülmüş, az yağlı, yüksek proteinli gıdalar yumurta,süzme peynir, balık, kümes hayvanları, yağsız et, pişmiş fasulye •• 4–6 öğün/gün tüketin (porsiyon boyutunu ~1⁄4 fincan ile sınırlayın) •• Önce protein tüketin (en az 60 g/gün) 4-6 haftalarda •• Tolere edildiği gibi ileri diyet (iyi pişmiş sebzeler, yumuşak ve/veya soyulmuş veya konserve meyveler – şekersiz) •• Tolere edildiği kadar yumuşak, nemli, katı bir öğün/gün daha ekleyin •• Günde 4–6 öğün tüketin (porsiyon boyutunu ~1⁄2 fincan ile sınırlayın) •• Önce protein tüketin (60–80 g/gün) Günlük toplam berrak sıvı hacmi ~1500–1900 mL . Yemekten 30 dakika önce ve yemekten 30-60 dakika sonra içecek yok. Yutmadan önce yiyecekleri küçük ısırıklarla iyice çiğneyin 7 haftadan sonra Boy, kilo ve yaşa uygun günlük kalori alımı7 •• Yağsız protein, meyve, sebze ve tam tahıllı dengeli beslenme •• Lif kıvamı yüksek çiğ meyve ve sebzelerden (kereviz sapı, mısır, enginar, ananas, portakal) püre haline getirilmediği veya iyi pişirilmediği sürece •• 3 öğün ve 2 atıştırmalık/gün tüketin (porsiyon boyutunu ~1 fincan ile sınırlayın) •• Günlük toplam berrak sıvı hacmi ~1500–1900 mL •• Yemekten 30 dakika önce ve yemekten 30-60 dakika sonra içecek yok •• Küçük yiyecekleri yutmadan önce iyice çiğneyin (her lokma için 30 çiğnemeyi hedefleyin) Ameliyat sonrası yeme davranışının genel kuralları aşağıdakilerden bazılarını içerir: 1. Sadece sıvı ile beslenilen zamanda kas kaybını önlemek için protein tozu takviyesi gereklidir eğer yeteri düzeyde kullanılmazsa kas kütlesinde büyük bir kayıp gerçekleşir. Ayrıca bütün protein ihtiyacını protein tozundan değil günde 60 gram tüketilmesi isteniyorsa 30 gramını protein tozundan 30 gramı ise yapmamız gereken diyetten alınmalıdır. 2. Hem kısıtlayıcı hem de emilim bozukluğu olan ameliyatlardan sonra DS ve aşırı kalori alımını önlemek için sükroz diyetten çıkarılmalıdır. 3. Hastalar ayrıca meyve suları, kızarmış yiyecekler, yüksek doymuş yağ, gazlı içecekler, alkol ve kafeinden de uzak durmalıdır. 4. Hastalar günde 3-6 küçük öğün yemeli ve yutmadan önce yiyecekleri küçük lokmalar halinde çiğnemelidir. Her öğün en az 30 dakika sürmelidir. Öğün atlamasını önlemek için düzenli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. 5. Ameliyattan sonraki ilk 3-6 ay için hastalara tercihen çiğnenebilir veya sıvı formda vitamin ve mineral takviyesi sağlanmalıdır.