Migren, hepimizin de bildiği gibi bir baş ağrısı bozukluğudur. Diyetteki bazı tetikleyiciler migren ağrısında artışa neden olabilmektedir ve bunlar ayarlanırsa belirli diyetlerin migren ataklarının sıklığını azalttığı bildirilmiştir. Yapılan bazı çalışmalarda ketojenik diyet, eliminasyon diyetleri ve az yağlı diyetler gibi çeşitli diyetler değerlendirilmiştir. Gelin bunları kısaca birlikte gözden geçirelim.
Sigara ve Alkol: Kore de ve Çin’de yapılan bir çalışmada alkolün migrenle önemli ölçüde ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu çalışma, alkollü içecekler arasında en yaygın tetikleyicinin kırmızı şarap (%77,8) olduğunu bildirmiştir. Migren prevalansının günlük sigara içme ile pozitif, alkol tüketimi ile negatif ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Kafein: Türkiye'de yürütülen başka bir çalışmada migrenli kişilerin %6,3'ünde kafeinin tetikleyici olduğu, diğer bir çalışmada ise, kafeinin hastaların %69,6'sında migrenle ilişkili vertigo ataklarının tetikleyicisi olduğu bulunmuştur.
Çikolata-Peynir-Süt: Türkiye'de yürütülen bir çalışmada açlık (%53,9) ve süt ve peynir (%10,3) ve çikolata (%18,3) tüketimini içeren diyet faktörlerinin (%43,6) migren ile ilişkili olduğu bulunmuştur.
Ekmek ve Makarna: Tam tahıllı ekmek ve tam tahıllı makarna tüketiminin artması ve beyaz ekmek tüketiminin azalması ile aylık migren sıklığında ve kullanılan ilaçlarda azalma olduğu saptanmıştır.
Kızartma ve Monosodyum Glutamat: Yapılan bir çalışmada çikolata, kızarmış besinler ve monosodyum glutamattan zengin besinlerin migren ile ilişkili en yaygın diyet faktörleri olduğu bildirilmiştir.
Düşük Glisemik İndeksili Diyet: 350 kişi ile yapılan çalışmada, düşük glisemik indeksili beslenmenin aylık migren ataklarını azalttığı, ancak şiddetinin aynı olduğu görülmüştür. Ayrıca düşük yağlı diyetlerde ise hem şiddetin hem atak sayısının azaldığı belirtilmiştir.
Vegan Beslenme: Yapılan bir başka çalışmada ise vegan diyeti yapanların ilaç kullanım sıklığının azaldığı görülmüştür. Suyun atak sayısı ve baş ağrısı şiddeti üzerinde etkisi tartışılmaktadır.
Ketojenik Diyet: Yapılan çalışmalarda, 1 aylık ketojenik diyetten sonra, ortalama atak sıklığı ve süresinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.
Omega-3: Daha fazla omega-3 PUFA alımı, şiddetli baş ağrısı veya migren prevalansını düşürmüştür.
DASH Diyeti: Analiz sonuçları, DASH diyetine (meyve, sebze, kepekli tahıllar, kümes hayvanları, balık ve kuruyemişlerin yüksek alımı, doymuş yağ, kırmızı et, tatlı içecekler ve rafine tahılların kısıtlanması) en fazla bağlı kalan bireylerin şiddetli baş ağrılarında daha düşük prevelans sergilediğini göstermiştir.
Uzm. Dyt. Şahika BİDAR ALACA
Dyt. Rumeysa DARIVİRANLI