İşte Bu Doktor İndir

MENİSKÜS YIRTIKLARI

Dizin en fazla yaralanmaya uğrayan kısmı menisküslerdir.
Menisküsler,“C” şeklinde, kıkırdak yapıda oluşumlardır. Her dizin içerisinde, iç ve dış tarafta olmak üzere iki tane vardır. Diz ekleminin yük taşımasına yardım eder ve hareketlerin düzenli olmasını sağlar.
Özellikle futbol gibi temas sporları yapanlarda diz ani dönme, bükülme veya zorlanma esnasında yırtılır.

Gençlerde ön çapraz bağ yırtığı gibi ek yaralanmalarla birlikte olabilir. Daha yaşlı kimselerdeyse herhangi bir travma olmadan da kıkırdak yapının bozulması sonucu menisküsler kolaylıkla yırtılabilir.

BELİRTİ VE BULGULAR

Menisküs yırtılırken bir kopma sesi duyulabilir. Çoğu insan bu yırtılmaya rağmen yürümeye, eğer sporcuysa aktiviteye devam edebilir. İnflamasyon gelişirse diz ağrılı hale gelir ve şunlar ortaya çıkar:

Dizde sertlik ve şişlik.
Eklem çizgisinde hassasiyet.
Eklemde sıvı toplanması (şişlik).
Tedavi edilmezse yırtık menisküs parçası eklemde takılmalara, kilitlenmelere ve ağrıya sebep olur.
Menisküs yırtığı şüphesi varsa bir ortopedi uzmanına görünmek gerekir.

TEŞHİS

Doktora gidince ne olduğu tam olarak anlatılmalıdır. Doktor öncelikle muayene yapar. Dizde ağrı yapan diğer sebepleri ekarte etmek için röntgen filmi çekilir.

Yumuşak dokuları daha iyi görmek için bazen manyetik rezonans görüntülemesinden de (MRG) faydalanılır. Tam bir teşhis için artroskopi de gerekebilir.

Menisküs yırtıkları küçükse kendiliğinden iyileşebilir. Kendiliğinden iyileşmediği durumlarda cerrahi tedavi gerekir.

AMELİYAT (ARTROSKOPİ)

Dizde şişlik, ağrı ve sertlik devam ederse cerrahi tedaviye başvurulur. Beraberindeki ek travmalar ve hastanın yaşı da göz önüne alınarak tedavi planı yapılır. Yırtık olan menisküs dikileceği gibi kısmen veya tamamen çıkarılabilir de. Bu işlem artroskopik olarak (kapalı ameliyat) yapılır. Ameliyattan sonra egzersizlerle rehabilitasyon sağlanır.

Prof. Dr. Eyup S. Karakaş
Central Hospital, Kozyatağı, İstanbul
(0532) 461 60 20
(0216) 410 77 99
4447799