Hayatta çok az deneyim annelerimize duyduğumuz hisler kadar derindir. Bu hislerin bazılarının kökleri öylesine derinlerdedir ki konuşma öncesi deneyimin karanlık boşluklarında kaybolup gitmişlerdir. Dört bir yana uzanan dalları vardır bu hislerin. Bu dalların bazıları muhteşem, ışıl ışıl anlar içerirler; diğer bazılarıysa kırılmıştır ve bizler bunların sivri ve tırtıklı uçlarına takılıp kalmışızdır. Anne konusu basit bir konu değildir.
İşte Jasmin Lee Cori, üç kısımda ele aldığı ‘annenin duygusal yokluğu’adlı kitabında bu konuyu ayrıntılı bir şekilde inceleyerek okuyucularıyla buluşuyor. Yer yer danışanlarının hayat hikayelerine de değinerek, gerçek yaşam öyküleriyle anlattığı konular her okuyucunun kendinden bir parça bulabileceği derinlikte.
Kitapta sırasıyla anneyi tanıtma, hisleri tanıma, sonuçlarla tanışma ve tedavi süreci yer almakta. Uzmanlık alanı çocukluk döneminde kötü muamele gören ve ihmal edilen yetişkinler olan psikoterapist ve yazar Lee Cori, kitabındaki yalın ve sakin anlatımıyla okuyucuyu gerçeklerle tanıştırıyor. Hem anneye, hem de çocuğa şefkatle yaklaşan Lee Cori özellikle şu konulara açıklık getirmektedir:
Annenizin dalgın ya da incinmiş olmasının muhtemel nedenleri ve size veremedikleri
Çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin kalıcı etkileri
Derinlemesine düşünce ve alıştırmalarla içinizdeki çocuğu bulmanın ve ‘anne boşluğu’nu doldurmanın yolları
Kendiniz (ve belki de çocuklarınız) için daha mutlu bir geleceğe adım atmanın yolları
Bizler, sadece arkamızda olan değil, aktif olarak yanımızda bulunan birisine ihtiyaç duyarız.
Şimdi gözlerinizi kapatın ve dünyayı keşfe çıktığınız o ilk zamanlara bir göz atın. Sizi orada nasıl bir anne bekliyor?