KAYGI BOZUKLUKLARI
Kaygı (anksiyete), rahatsızlık derecesine ulaşabilen korku, endişe ve tedirginlik halidir. Kaygı bozuklukları ruhsal sorunlar içinde en sık görülen rahatsızlıklardandır. Kaygı artık bir ruhsal rahatsızlık halini aldığında gündelik işlerinizi yapmanızı, iş hayatınızı, aile yaşantınızı, ve sosyal hayatınızı etkiler.
Eğer sizde kaygı bozukluğu varsa bu zayıf ya da kişilik sorunu olan birisi olduğunuz anlamına gelmez. Şiddetli kaygı bozukluğu tedaviyle yenilebilir. Etkili tedaviler mevcuttur.
Kaygı Nedir?
Psikolojide bir rahatsızlık haline dönüşmüş olan korku duygusuna kaygı adı verilir. Genellikle korkunun nedeni dış ve o andaki bir somut etkense buna korku denirken; soyut, gelecekteki bir olay veya düşüncemizle ortaya çıkan bir korku duygusuysa buna da kaygı (veya anksiyete) denilir.
Ortada gerçekten korkutucu bir durum olmadan kişinin korku duyması halinde kaygı bir ruhsal rahatsızlık (anksiyete bozukluğu) belirtisi olarak değerlendirilir.
Kaygı genel olarak kişinin zarar görebileceği veya tehlikeli durumlarda yaşadığı ruhsal ve bedensel tepkileri tanımlayan bir kavram olarak da kullanılır. Bu tepki ruhsal olarak korku, durumla ilgili tasalanma, bedensel olarak kalp atımlarında artış, terleme, çevreden kopma vb. gibi belirtilerle kendini gösterir.
Kaygı, herkes tarafından belli zamanlarda yaşanabilecek normal bir tepkidir.
Bir araba tarafından ezilme tehlikesi geçirirken, sınav kapısında beklerken veya topluma karşı bir konuşmaya başlamadan önce bir çok insan kaygı yaşar. Bu nedenle kişinin kaygı yaşantılarının zaman zaman ortaya çıkması son derece doğaldır.
Eğer kaygı tepkileri çok sık biçimde ortaya çıkıyor ve kalıcı bir şekilde yaşantınızı etkiliyorsa halledilmesi gereken bir rahatsızlık haline gelmiş demektir.
- Korkularınız yaşadığınız durumla orantısız biçimde çok şiddetli ise
- Kaygı tepkilerini sık sık yaşıyorsanız
- Korktuğunuz durumlardan kaçınmaya başlamışsanız
- Bu durum iş, sosyal ve aile yaşantınızı etkilemeye
- başlamışsa
Kaygı Bozukluğundan muzdarip olabilirsiniz.
Kaygının değişik biçimleri:
Kaygının önde gelen belirti olarak görüldüğü çeşitli rahatsızlıklar vardır. Yaşanan kaygının türüne, süresine, ortaya çıktığı durumlara ve şiddetine göre birbirinden ayrılan çeşitli kaygı bozuklukları vardır. En sık görülen kaygı bozukluğu tipleri;
- Panik bozukluğu,
- Sosyal fobi,
- Agorafobi ve
- Yaygın kaygı bozukluğu
Kaygı Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Kaygı bozukluklarının tedavisinin en iyi yolu bu rahatsızlıklarda etkili olduğu gösterilmiş psikoterapi yöntemlerinin uygulanmasıdır.
Kaygı bozukluklarında etkili olduğu gösterilmiş psikoterapi yöntemlerinin en başında da bilişsel davranışçı terapi gelir.
Kullanılabilecek yöntemler:
Panik ataklarını kontrol etmek ve durdurmak
Daha önce kaçınılan korkulan durumlarla yüzleşmek
Olumsuz ve gerçekdışı düşünceyi değiştirmek ve kaygıları azaltmak Gerekirse kısa dönemli olarak ilaç kullanmak.
İlaç kullanılan durumlar:
Kısa kaygı tepkileri
Kaygının çok şiddetli olduğu durumlarda danışmanın yanı sıra tıbbi tedavi ve uzman denetiminde kullanılması uygun olabilir. Buna hekim karar vermelidir.