İyi Hissetmek
Daha iyi hissetmek için;
“Ben hep kaybeden tarafım” demek yerine “Bu olayda kaybetmiş olabilirim ama kazandığım durumlarda oluyor. Bir daha ki sefere daha iyi sonuçlar alacağım ” denilebilir.
“Ben aptalın tekiyim” demek yerine “Evet arada aptallık yaptığım oluyor” denilebilir.
Kötü davrandığımda kötü bir insan olmam, sadece arada kötü davranışları olan bir insan olurum denilebilir.
“Kötü bir konuşmacıyım” yerine “Konuşma yeteneğimi geliştirmek istiyorum” denilebilir.
Ne iyi nede kötü olduğumu kanıtlayabilirim. Yapabileceğim en akıllı şey kendimi olduğum gibi kabul etmek olacaktır.
Başkalarını nasıl etkileyebildiğim, başkalarınca nasıl kabul gördüğüm yerine kendini olduğun gibi kabul etmek sizi daha çok rahatlatacaktır.
İnsanlar ve dünya sürekli değişiyor. İnsanlara değer biçmek yerine olduğu gibi kabul etmek daha uygun olacaktır.
İnsanlar hakkında “bana nasıl böyle davranır ?” sorusu yerine, herkes kendine göre anlamlı olanı yapacaktır düşüncesi sizi rahatlatacaktır.
Benlik Algısı ve önemi:
Benlik algısı, kişinin kendisini nasıl algıladığı ile ilgili bir durumdur. Kişinin kendine bakış açısı ne kadar pozitif ise, kişi hayatta daha pozitif olur ve başarılı olur. Kendini sevmeyi beceremeyenler, sosyal ve özel ilişkilerinde başarılı olamazlar. Özgüven benlik algısı ile doğru orantılıdır. Yani benliğini güçlendiren ve beğenen bireyin özgüveni yüksek olur. Kendisi ile sorun yaşayan kişinin ise özgüveni düşük olur. Kişinin benlik algısı küçük yaşlarda aile etkileşimi ile başlar. Ailenin çocuk yetiştirme şekli, çocuk ile etkileşimi, paylaşımları çok önemlidir. Bu durumlardan mahrum kalan çocukların algısı daha kötü olup ileriki yaşlarda sıkıntı yaşadıkları görülmektedir. Aile etkileşimi iyi olan çocuklar ise dışa bağımlılığı daha az olup, özgüveni daha yüksek şekilde hayatlarını devam ettirirler. Ailede sağlıklı bir etkileşim görmemiş ve benlik algısı düşük bireylerin psikoterapi alarak bu sorunun üstesinden gelmeleri gerekmektedir.