İşte Bu Doktor İndir
Hızlı yemek yeme alışkanlığı nedir? Yemek yemenin yeni formu, yeni normalimizde özellikle pandeminin başından itibaren, başka aktiviteler yaparken yemeğimizi diğer aktivitelere dahil eder olmamızdır. Anın içerisinde zamanı bölmek, yemeğe daha az zaman ayırmamız ve keyfine varamamamız anlamına gelir. Yemeğinizi yerken TV izliyorsanız veya bilgisayar başındaysanız, yemekle aramızda birebir bir ilişki kurmuyoruz demektir. Genellikle acelemiz varmış gibi koştururcasına yiyoruz. Bunu daha çok yoğun tempolu iş hayatımızda daha sık yapıyoruz. Yemeğe başlamadan önce gözlerimizi ve beynimizi biraz da tabağımıza, yiyeceklerimize odaklamamız gerekiyor. Yemek yemek bir yarış değildir ve yemeğin sonunda ilk bitiren için herhangi bir ödül yoktur. Hızlı yemek yeme davanışları daha sonrasında sizde hızlı yeme alışkanlığı olarak kalabilir o yüzden, masada yemeğinizi ilk bitiren her zaman sizseniz, yavaşlamak yerinde olacaktır. Yemeğinizi ne kadar hızlı yiyorsanız, ne yediğinize o kadar dikkat vermiyorsunuz demektir. Yemeği ağzınıza alıp yutmak yemek yemek yemek anlamına gelmez, ağızda dişler, dil ve çiğneme ile sindirimin başladığı bir eylemdir. Alışkanlığınızı değiştirmek adına masada en yavaş yemek yiyeni bulun ve bu kişinin hızına ayak uydurmaya çalışın. Araştırma sonuçlarına göre yemeğin hazırlanma sürecinde bulunan insanlar, diğerlerine göre hem daha az yemek yemekte hem de daha iyi sindirmektedirler. Sebzeleri soymak veya doğramak gibi işlemlerle yemeğimizi hazırlamak için efor göstermemiz daha az yememize neden olmaktadır. Bu durum eğer normalde çok yiyen bir insansanız ve bilinçli olarak acıkmışsanız, yemeğinizi kendiniz hazırladığınız taktirde her zamankinden daha az yiyeceğinizi gösterir.   Hızlı yemek yemenin zararları nedir? Hızlı yemek tüketimi farkında olmadan birçok insanın yaptığı ama aslında sağlık açısından sakıncalı bir durumdur. Kötü bir beslenme alışkanlığı olarak nitelendirilebilecek hızlı yemek yemek, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığa çeşitli zararlar verebilir. Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur. Besinler bu şekilde tüketilirken beyne giden sinyaller daha geç tokluk hissi uyandırır ve sonuçta kişi daha fazla yemek yemesine ve kilo artışına sebep olabilir. Hızlı yemek yemenin zararları elbette bunlarla sınırlı değildir. Hızlı yemek yeme bir süre sonra alışkanlığımız haline geldiğinde kronik obezite ve metabolik sendrom gelişimine yatkınlığı artırır. Aşırı kilo da insülin direnci, diyabet ve kalp-damar hastalıkları, inme gibi önemli sağlık sorunlarına yol açar. Mide ve beyin sinirsel uyarılarla açlık ve tokluk merkezlerinin uyararak, yemeyi kesmeyi ya da yemek yeme eylemini gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. çalış. Bu nedenle yemek yerken alınan bir lokmanın mide tarafından karşılanması ve uyarının beyne gidip doyma merkezini uyarması ortalama 20 dakika sürer. Hızla yenilen bir yemek, beynin doyma merkezini geç uyarır ve beyne doyma ile ilgili mesajı da geç ulaştırır. Bu davranış bir alışkanlık haline geldiğinde ise doyma merkezi uyarılmadığından daha fazla yemek yenmiş olur. Yani demem o ki yemeklerimizi sakin ve yavaş yiyelim. Ne yersek yiyelim ama ana öğünlerimiz en az 20 dakika sürsün. Zayıflama sürecinde beyninize kazınmasını sağlayacağınız iyi yeme alışkanlıkları ile hem düzenli kilo verir hem de verdiğiniz kiloyu uzun süre koruma garantisini de vücudunuza vermiş olursunuz.   Hangi yiyecek grubu daha hızlı yemek yememize neden oluyor? Hayat olması gerektiğinden daha yoğun ve hareketli, koşuşturmaca ile geçen ve hiçbir an yetmeyen zaman… Bunun içinde kesilen yemek süreleri… çoğu kez zamanı yemek sürelerinden çalmaya başlıyoruz, hatta yemek yemek artık hayatımızda zevk aldığımız bir aktivite olmaktan çıkıp herhangi bir eyleme dönüşüyor. Günümüz dünyasında zihnimiz sürekli halde meşgul olduğundan ve hızla çalıştığından yediğimiz yemeklere dikkatimizi vermiyoruz. Hazır gıdalar – hızlı tüketilebilecek fast-food ürünleri yerlerini iyiden iyi almaya başladılar. Ne yemek yapsam yerine 5 dakikada hazırlanacak soslu noodller, ya da gerekli uygulamalardan söylenecek pizza, hamburger gibi hazır tüketim ürünlerinin cezbedici lezzet arttırıcılarıyla bir solukta yiyip verdiği mutluluk hazzını hiçbir şey ile değişemeyenler devamı illa ki getireceklerdir. Yavaş yemek yemek neden önemli? Hızlı yemek yendiğinde mide ve beyin tokluk hissini hızlı bir şekilde algılayamaz; bu da kişinin aslında doymasına rağmen yemek yemeye devam etmesi anlamına gelmektedir. Oysa ne kadar yavaş yemek yerseniz tokluk hissiniz de o kadar kuvvetli olacak demektir. Bu aynı zamanda kontrollü bir şekilde beslenmenize de yardımcı olur. Hızlı yemek yemek besinlerin kana hızlı bir şekilde karışmasına ve fazla kalori almanıza sebep olur. Aşırı kilo alımının yanı sıra bu durum sebebiyle çeşitli metabolizma problemleri de ortaya çıkabilir. Diyabet, insülin direnci bunlardan bazılarıdır. Bu problemler fazla kiloların giderek daha kalıcı bir hale gelmesine de neden olabilir. Hızlı yemek yemek besinleri az parçalamak ve dolayısıyla daha büyük parçalar halinde tüketmek demektir. Bu şekilde beslenmek, sindirim sürecini zorlaştıracak ve sindirim organlarını yoracaktır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenerek yenmeli ve bu şekilde sindirim süreci desteklenmelidir. Hızlı yemek yeme alışkanlığının sindirim sürecini zorlaştırması, bağırsak sağlığını da tehdit etmektedir. Bağırsaklar, kötü sindirimin işareti olarak yemeğin ardından hemen tuvalete çıkmanıza neden olacak şekilde tepki verebilir. Bu durum, besinleri emilimine yetecek kadar parçalamadığınız anlamına gelmektedir. Araştırmalar şişman kişilerde hızlı yeme ile mide ve bağırsaklarda tokluk hormonlarının çalışmasının bozulduğunu ve doyma hissinin de ortadan kalktığını belirtiyor. Bu nedenle yemeğe başlandığında her ağza alınan lokmayı zayıflamak isteyen kişi için en az 15 kere çiğnemesi gerektiği vurgulanıyor. Eğer yavaş yeme alışkanlığı gelişirse mide ve bağırsaklardan tokluk hormonları normal vücut çalışma temposuna kendiliğinden dönebiliyor.   Hangi besin grupları bizim doğru sürede yemek yememizi sağlar? Kimler kahve kokusunu seviyor? Peki kim sevmez ki? Hepimiz küçük kahve dükkanlarındaki birbirinden farklı kahve çekirdeklerini koklamaktan keyif alırız. O halde gününüze kahvenizi koklayarak ve aromasından keyif alarak başlayın. Pastane ya da fırının önünden geçerken ki iştah kabartan ekmek, poğaça ürünlerindense, kahve kokusu size doygunluk hissi yaaştacaktır. Çatalınızı kaşık yerine değil, sadece yemeğinize batırmak için kullanın. Çatalınızı sadece yemeğinizi tabaktan topluca almak yerine saplayarak yeme alışkanlığını bir kez kazandıktan sonra, tıkınmak yerine ne yediğinize daha fazla dikkat ederek yediğinizi fark edeceksiniz. Tüm yiyecekleri aynı anda ağzınıza atmayın; küçük porsiyonlar halinde, sırayla ve her lokmanızı yavaşça çiğneyerek yemeğinizi tamamlayın. İlk lokmanızı yutmadan, yeni bir yiyeceği ağzınıza götürmeyin. Her gün bir elma yemek açlık hissimizi azaltır. Araştırmalar, meyvelerin lif bakımından en zengin yiyecekler arasında olduğunu ve besin alım maliyetini düşürdüğünü göstermiştir. Sakız çiğnemek iyi bir alışkanlık olabilir. Sizi sanki yemek yemişsiniz gibi bir düşünceye sokarak zihninizi kandırabilir. Böylece kalori alımı olmadan kendinizi tok hissedebilirsiniz. Çiğneme süresi uzun olan ve lif bakımından zengin besinler sizi yavaş yemeye teşvik edebilir. Yemek yerken 30 saniyelik kısa molalar verin. Bu, tokluk hissinin doğru zamanda beyninize ulaşmasını sağlayabilir. Uzun süreler aç kalmayın. Çünkü bu sebepten daha hızlı yeme eğilimi içerisine girebilirsiniz. Atıştırma doğru şekilde yapıldığında kötü bir alışkanlık değildir. Atıştırma alışkanlığınızı sağlıklı yiyeceklerle ve meyvelerle sınırlı tutun. Atıştırma söz konusu olduğunda porsiyon oldukça önemlidir. Porsiyonlarınızı lifli ve mineral bakımından zengin besinlerle dolu tutun. Ekleyeceğiniz yemişler öğününüzü daha lezzetli kılacaktır. Yemeğe başlamadan önce saatinize bakın ve 20 dakikadan önce yemeğinizi bitirmemeye gayret edin. Kendinizi 20 dakikaya göre ayarlayın. Çünkü beynimiz 20 dakikadan önce doyduğumuzu anlayamaz. Yemek yeme süreleri nadiren 10 dakikayı aşar. Hızlı ve bir yere yetişecekcesine tabaklar silip süpürülür. 15. dakikadan sonra çabucak tatlılar tüketilir. 20. dakikada fark edilir ki ne çok şey yenmiş. Aslında yemeği 20 dakikaya yaymış olsak bu kadar çok şeyi de yememiş olacağız. Yemek yediğinizin farkına varın. Sadece doymak için yemeyin. Bırakın zaman geçsin. İlk başlarda zor olacaktır ama sabırlı olursanız vücudunuz buna birkaç öğünde alışacaktır. Yavaş yemeye alıştıkça yedikleriniz artık gözünüze daha çok görünecektir. 10. dakika ile 20. dakika arasında fazladan yediklerinizi artık yiyememeye başlayacaksınız.