İşte Bu Doktor İndir

Hastalığın 4 evresi vardır.Uygulanacak tedavi hastalığın evresine bağlıdır. Erken evre vakalarda ( evre 1) , diet önerileri dışkılma alışkanlığının düzenlenmesi, bazı bitkisel katkılar veya ilaçlar ile tedavi sağlanır. Daha ileri evrelerde ( evre 2-3) , kurutucu madde injeksiyonu ( sklerotera pi) , band ligasyonu ve infrared koagülasyon tedavi yöntemleri uygulanabilir. İlerlemiş vakalarda ( evre 4), cerrahi tedavi yöntemleri, stapler ( Longo yönt.) veya ultrasonik disektör ile hemoroidektomi yöntemleri kullanılabilir.
Nd-YAG lazer doksanlı yıllarda cerrahinin alanına girdikten sonra hemoroid tedavilerindede kullanılmaya başlanmıştır. Beam ve kontakt olmak üzere temel olarak iki şekilde uygulanabilir. Bu yöntem ile hemoroid memeleri küçültülür veya büyük hemoroidler kesilerek çıkartılır. Ağrısı çok az olduğundan işe dönme süresi daha kısadır. Hastanın lazer ameliyatından sonra hastanede yatmasına gerek yoktur. Lazer hemoroidektomi veya lazerle koagulasyon ikinci ve üçüncü dereceye kadar olan hemoroidlerde çok iyi sonuçlar vermekte, dördüncü evre hemoroidlerde ise günümüzde tecrübenin artamış olmasına bağlı olarak daha sık kllanılmaktadır. Nd-YAG laser teknolojisinin avantajı bu bölgenin sinir uyarıları nedeni ile çok hassas ve damar ağı nedeni ile kanamalı bir bölge olmasına rağmen, operasyon esnasında kanamanın çok az olmasına imkan sağlaması ve olan az miktardaki kanamları çok iyi denetleyebilmesi, doku travmasını çok az oluşturduğu için yara iyileşmesinin diğer cerrahi yöntemlere göre daha hızlı oluşmasıdır. Hastalar böylece hastanede kalış süresi azalmış, iyileşme süresi kısalmış, cerrahinin getireceği komplikasyonlar azaltılmış, operasyon sonrası ağrı düzeyi azalmış olarak tedavi edilebilmektedir. Laser teknolojisinin yüksek maliyeti, hastaların hastanede kalma süresindeki azalma, işe dönme sürelerindeki azalma ve postoperatif hasta konforu ile ele alındığında uzun vadede o kadar yüksek olmamaktadır.

HEMOROİD HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

"Basur" ya da "mayasıl" olarak da bilinen hemoroid; anal kanaldaki toplar damar ağını ( venöz pleksus) oluşturan damarların variköz genişlemesi, sarkması ve sıkışarak kanaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Halkın yüzde 30'unda görülen hemoroid hastalığı, genellikle 20-50 yaş arasında görülür ve bayanlarda erkeklere nazaran daha sıktır. Yaşamının herhangi bir anında hemoroid geçirmemiş insan adeta nadirdir. Çocuklarda görülmez denecek kadar azdır. En sık görülen belirtileri, kanama (% 90.4). ağrı (% 93.4), yanma hissi ( %94.2), basınç hissi ( % 94.6) dir. Daha az oranda , şişme, kaşıntı, kabızlık hissi, akıntı ve basur memeleri görülebilir.