EMDR travma modeline dayalı bir yöntemdir. Travma modeli psikolojik sorunların kaynağı olarak özellikle çocukluk ve ergenlik dönemi olmak üzere geçmiş dönemlerde yaşanan travmatik olayların ve maruz kalınan travmatik durumların yarattığı olumsuz duygu birikimlerinin olduğunu vurgular. Yani EMDR yönteminin temeli psikolojik travmaların etkisinden kurtulmaya dayalıdır. Diğer hiçbir psikoterapi yönteminde yaşanmış olumsuzlukların yarattığı psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada EMDR yönteminde olduğu kadar etkili sonuçlar alamıyoruz. Diğer taraftan birçok psikoterapi yöntemi de geçmişle ve psikolojik travmalarla ilgilenmez. Örneğin bilişsel-davranışsal psikoterapi yöntemi kişinin geçmişinde ne olup bittiği ile hiç uğraşmaz.
Travmanın niteliği, konusu, şiddeti, süresi her ne olursa olsun uygun ve gerekli EMDR çalışması ehil ve tecrübeli bir klinik psikolog tarafından yapıldığında psikolojik travmaların kişi üzerindeki etkisi tamamen ortadan kalkar. Bilişsel-davranışsal ve psikodinamik yöntemlere de hakim olan ve geçmişte bu yöntemlerle çok sayıda psikoterapi çalışması yapan bir klinik psikolog olarak EMDR ‘nin psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada en etkili yöntem olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.
EMDR’nin, etkisine duyarsızlaşma yapamayacağı bir travmatik yaşantı teorik olarak yoktur. Bunun nedeni EMDR yönteminin beynin olumsuzluklarla ve stresle baş etmede kullandığı orijinal kaynaklardan ve yöntemlerden yararlanıyor olmasıdır. Cinsel taciz, deprem, küçük düşürülmek, duygusal şiddete maruz kalmak, aldatılmak, bir yakını kaybetmek, fiziksel şiddet yaşamak, ebeveynlerle ilgili travmalar ve isimlerini burada saymaya zaman yetmeyecek sayısız travma türünün etkisinden tamamen kurtulmak EMDR ile artık mümkündür.
Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog