EMDR psikoterapisi her türlü psikolojik sorunun çözümünde uygulanabilir. Fakat kişi sorununu fark etmezse, sorununu başka bir savunma mekanizmasıyla gizlerse, kendim hallederim diyor ve bunu kabulleniyorsa, fobisinin farkında olup terapiye gelmekten korkuyorsa ve buna benzer kaçınma halleri gösteriyorsa çözüm yolu kişi tarafından otomatik olarak kapatılmış oluyor.
Herkesin hayatında büyük küçük travmatik yaşantıların olduğunu söylemiştik. Klinik deneyim bize çoğu psikolojik problemin temelinde bu travmatik yaşantıların etkileri olduğunu göstermekte.Bunu zaten uzun bir süredir biliyoruz. Ancak bu birikimsel travmatik etkileri ortadan kaldırmak ancak son birkaç on yıldır mümkün.
Travmatik yaşantıların ne zaman olduğu, ne kadar sürdüğü, uzman yardımı alınıp alınmadığı, olumsuz yaşantının kişi için olan anlamı, travmatik yaşantı sonrasında kişinin çevresine adapte olmakta ne kadar zorlandığı, çevrenin desteği gibi değişkenler; kişinin bu yaşantılar nedeni ile ileride psikolojik ve/veya ilişki sorunu yaşayıp yaşayamayacağı ve ne şiddette yaşayacağı üzerinde etkili.
EMDR psikoterapisi doğru uygulandığında her psikolojik sorun çözüme kavuşur! Psikotiklerde (Şizofren ve diğer psikoz türleri) ilaç kullanmak koşulu ile kişinin sosyal hayata ve işine adaptasyonunda büyük etki yaratır.
Ve genellikle çalışmada atlanan bir nokta yoksa, EMDR psikoterapisinde psikolojik sorunun tekrarı olmaz. Sorun nüksetmez! Çünkü sorunun kaynağı olan birikmiş duygusal yük travma terapisi ile atılır.
Özetle; insanlar fiziksel yaralanmalara maruz kalabilecekleri gibi psikolojik yaralanmalara da maruz kalırlar. Beynin kaynakları uygun koşullar olduğunda bu yaraları iyileştirir.
Uygun koşullar olmadığında nasıl fiziksel yara iyileşmezse, travmatik yaralar da iyileşmez. Psikoterapide yapılması gereken şey beynin bu yaraları, diğer bir deyişle travmatik birikimleri atmasını sağlamaktır.
EMDR psikoterapisi insanların sorunlarından kurtulmasını çok hızlı ve nüks olmaksızın sağlayan son derece etkili bir yöntemdir.