Depresyon, modern çağın en yaygın ve hakkında fazla konuşulan hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya üzerinde 350 milyon kişi depresyon yaşamaktadır. Majör depresif bozukluk, distimik bozukluk, madde kaynaklı depresyon, doğum sonrası depresyon, premenstrüel depresyon gibi birkaç alt grupta toplanmıştır.
DSM-V kriterlerine göre, majör depresyon tanısı konması için, aşağıda sıralanan durumlardan 5’inin 15 gün boyunca devam etmesi gerekmektedir.
İlgi ve istek azalması
Depresif duygulanım
İştah azalması veya artması
Uykuda azalma veya artma
Enerji azalması, yorgunluk
Hareketlerde yavaşlama
Suçlu, değersiz, mutsuzluk hissetme
Konsantrasyon güçlüğü
İntihar eğilimi
Araştırmalara göre, depresyonun 30’lu yaşlarda yaygın görüldüğü gibi, ergenlik döneminin tetikleyici olduğu, yaşlılık döneminde de depresyon riskinin oldukça arttığı görülmektedir. Yapılan istatistik çalışmalarında kadınların erkeklere oranla daha fazla depresyona girdiği, evliliğin erkekler için iyileştirici etkisi varken kadınlar için risk faktörü olduğu literatüre işlenmiştir.
Depresyon, işlev kaybına neden olan hastalıklar arasında dördüncü sırayı almaktadır. Bu sebeple dünya ekonomisinin uğradığı kayıp hiç de azımsanacak cinsten değildir.
Depresyonda intihar girişimlerine sıklıkla rastlanmaktadır. İntihar düşüncesinin olması dahi dikkate alınması gereken bir unsurdur. Daha ileri seviyelerde yeme içmeyi tamamen reddetme davranışı görülebilir.
Şehirleşmenin hızla artması ile insan yaşantısının niteliği değişip, ruhsal mekanizmanın, özünden kopması hızlanmıştır. Onaylanma, beğenilme, istenileni elde etme çabası mutluluğun yegane şartı haline gelmiştir. ‘Öteki’ odaklı ve pürüzsüz hayat arayışı, depresyonun neredeyse temel duygusu olan değersizliğin tohumlarına dönüşmüştür. Bu sebeple depresyonda ilaç destekli psikoterapi süreci, tedavi hususunda en etkili yoldur.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri