DEPRESYON
Depresyon günümüzde en yaygın olan ruhsal rahatsızlıklardan birisidir. Herhangi bir tetikleyici nedenle başlayan depresyonun çok çeşitli sebepleri vardır. Aile içi çatışmalar, bir yakınının kaybı, ekonomik buhran, travmalar , sosyal soyutlanma , statü kaybı gibi onlarca sebep depresyona neden olabilir .Geçmiş yaşam örüntülerinin, biliş ve algıların, doğuştan getirdiğimiz genetiğin, mizaç özelliklerimizin depresyonun oluşmasındaki etkisi büyüktür .Örneğin çocukken ebeveynleri tarafından yeterli sevgi ve ilgi görmüş,yeterince onanmış, benlik algısı güçlü bireylerin depresyon geçirme ihtimali daha düşük olacaktır. Peki nedir depresyon ve depresyonun klinik karşılığı ? Şimdi bunları inceleyelim:
Depresyon Latince ‘deprimere’ sözcüğünden geliyor ve bastırmak anlamında. Depresyon sadece moral bozukluğu değildir; nasıl hissettiğimizi, nasıl düşündüğümüzü, enerji seviyemizi ,motivasyonumuzu uykumuzu,cinselliğimizi ve birçok yaşam alanımızı önemli ölçüde etkileyen bir problemdir .Klinisyenlerin tanı el kitabı olan DSM V de Tanı Kriterleri şöyledir:
Ağır depresyondan sözetmek için aşağıdakilerin en az beşinin olması gerekir.
1-Depresif duygu durumu
2-Aktivitelere olan ilgi azalması
3-Uyku Bozukluğu
4-Yeme Bozuklukları(iştah kaybı ,aşırı yeme)
5-Değersizlik , umutsuzluk ve suçluluk duyguları
6-Konsantrasyon güçlüğü ,karar verme güçlüğü
7-Enerji azlığı ,sürekli yorgun hissetme, herşeye karşı isteğini kaybetme,duygusal olarak bir şey hissedememe
8-Ölme isteği intihar düşünceleri
Eğer iki haftadır bu semptomlara benzer semptomlar oluşmuşsa mutlaka bir Psikiyatri servisine gitmemiz ve tedaviye başlamamız gerekir.
Depresyon tedavisi hastalığın ağırlığına göre ayakta veya yatarak ilaçla ve psikoterapi desteğiyle yapılır. İlaç tek başına yeterli gelmiyorsa terapi desteği almamız şarttır. Hastalığı tedavi etmek için çok çeşitli psikoterapi kuram teknik ve yöntemleri geliştirilmiş ve günümüzde bu teknik ve kuramlar kullanılmaktadır. Psikodinamik yöntem,Bilişsel Davranışçı yöntem, Şema Terapi yöntemi Gestalt yöntemi gibi yöntemler bunlardan en yaygın olanlarıdır. Psikiyatr , ve Psikologlar bu teknik ve tedavi yöntemleriyle probleminizin üstesinden gelmeye yardımcı olacak en yetkin kişilerdir. Günümüzün en önemli hastalıklarından biri olan depresyon durumuyla karşılaşmamak içinde kendimizi iyi tanımalı zayıf ve güçlü özelliklerimizi bilmeli, beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmeli, spor sanat faaliyetlerinde mutlaka bulunmalı ya da kendimize mutlaka zaman ayırmalı geçmiş ve geleceğe odaklı değil de şimdiye odaklı bir yaşam sürmeliyiz .Hislerimizi tanımalı ve hislerimize neden olan düşünceleri tartmalı onları en gerçekçi hale dönüştürmeli ve buna uygun davranışlarda bulunmalıyız.