Kökeni Hindistana dayanan sarı renkli, kokusuz, ısıya dayanıklı bir baharat olan zerdeçal genellikle renk verici bir madde olarak kullanılmaktadır.
İçeriğinde bulunan kurkumin etken maddesi sayesinde güçlü bir antioksidan değere sahiptir. B12 vitamini hariç B grubu vitaminleri, C, E, K ve folat içermektedir. Minerallerden kalsiyum, bakır, demir, selenyum, sodyum, çinko ve benzerini belirli miktarlarda içermektedir. Vitaminlerden en çok C vitamini ve folatı, minerallerden ise en fazla potasyum içermektedir.
Yapılan çalışmalarda içeriğinde bulunan kurkumin maddesinin;
Kan kolesterol seviyelerini düşürmekte etkili olduğunu
Vücut ağırlığının düşürülmesinde etkili olduğunu ve adiposit yağ birikimini azalttığını
Kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak önlediği ve tedavisinde etkin rol oynadığını
Kan glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve insülin duyarlılığını arttığını
Antioksidan içeriği sayesinde karaciğer, kalp, beyin, böbrek gibi organlarda oksidatif stresi azaltarak doku iyileşmesinde etkili olduğu
Tip 2 diyabet rromatoit artrit, multiple skleroz ve alzheimer ile ilişkili semptomları azalttığı, karaciğer ve akciğer toksisitesini önlediği, safra salgılamasını arttırdığı, katarakt oluşumuna karşı koruyucu rolü olduğu tespit edilmiştir.
1 tatlı kaşığı zerdeçalın içinde 30-40 mg kurkumin bulunmaktadır. İnsanlarda 1200 mg’a kadar kurkumin tüketilmesinin tolere edilebileceği, 4000-8000 mg/gün kurkumin alınması tavsiye edilmektedir.
Güvenilir olması, düşük maliyetli olması ve kanıtlanmış etkinliği sayesinde zerdeçal hastalıkların önlenmesinde koruyucu ve doğal bir ilaç haline gelmiştir. Bu nedenle günlük beslenmede mutlaka bulunmalıdır.
Zerdeçal yağda çözünen bir baharat olduğu için öğünlerinizde yağ içeriği olan besinlere eklemeniz emilimini arttıracaktır. Günlük beslenmenizde yoğurdunuza, salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.