Sağlıksız diyetler, detokslar, uzun süren zayıflama süreci ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi bir çok durum bireylerde istenmeyen kas kayıplarına yol açarak vücut kompozisyonunun bozulmasına neden olabilir. Kendi yöntemleriyle kilo vermek için diyet yapan kişilerin hedefi, sadece tartı sonucu değil yağ yakımı olmalıdır.
Tartıdaki sonucun bizler için pek bir önemi yoktur. Ağırlık yönetimi konusunda sadece tartıdaki rakamlara takılmak süreci olumsuz etkileyebilir. Verilen kiloların ağırlıklı olarak yağ kütlesinden gidebilmesi için sağlıklı bir diyet uygulanmalı, düzenli spor yapılmalı ve protein gereksiniminin karşılanmasına özen gösterilmelidir.
Kas kaybı beraberinde deride sarkma ve bölgesel yağlanma sorunlarına neden olur. Kas kaybı görsel olarak gelişen sorunlara ek olarak sağlığı da olumsuz etkiler. Vücut direnci ve gücü azalırken, fiziksel performans düşer. organlar yapısal olarak kaslardan meydana geldiği için, organ fonksiyonlarına ilşkin bozukluklar meydana gelebilir. Tüm bu sorunların yaşanmaması için dikkat etmeniz gerekenler;
1)Yetersiz protein almak Genellikle fazla sebze yada karbonhidrat ağırlıklı beslenmek
2)Yetersiz su içmek Kilogram başına en az 35 ml su içmeniz gerekir.
3)Karbondratı aşırı kısmak Zayıflama diyetlerinin vazgeçilmesi ekmeği kesmek karbonhidrat alımınızı fazla kısıtlar ve kaslardaki boşalan glikojen dopalarının tekrar doldurulamamasına sebep olur.
4)Tek tip beslenmek Sürekli aynı şeyleri yemek yağ yakımını durdurabilir. Besin çeşitliliği çok önemli.
5)Kabızlık ve gaz sorunu Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığımız düzelmedikçe yağ yakımı çok zor olacaktır.
6)Kardiyo antrenmanlarını çok fazla yapmak Kardiyo yağ yakmak için en iyi egzersiz olabilir. Ama fazlası bir süre sonra kas kaybına neden olacaktır.
7)Ağırlık çalışmayı ihmal etmek Ağırlık çalışmak kas artışı için önemlidir. Kas kayıpları için yapılacak en iyi egzersizlerden biridir.
8)Aç kalmak Almanız gereken kalorinin çok altında bir beslenme programı uyguladığınızda yağ değil kas kaybınız olacaktır.
Diyetisyen Melis Yılmaz