İşteBuDoktor İndir

Yumurta haşlandığı zaman, sarısının etrafında oluşan yeşil-gri halkaya denk gelmişsinizdir. Yumurtanın sarısındaki demir ve beyazındaki sülfür reaksiyona girdiği zaman demir-sülfür halkasını oluşturur.

Bu durum, yumurta fazla ısıl işleme maruz kaldığı zaman gerçekleşir. Normal bir yumurtada ortalama 10 dakikanın üzerinde haşlandığı zaman halka oluşumu gözlemleriz.

 

Peki zararlı mıdır?

  • Yumurtanın sindirimini zorlaştırır.

  • Demir ve diğer besin değerlerinin azalmasına sebep olur.

  • Gıda güvenliği açısından bir sıkıntı oluşturmaz.

Besin değerlerinin azalmaması için yaklaşık olarak 10 dakikadan kısa süre haşlamak demir-sülfür halkası oluşumunu engeller.