Yumurtalık kistleri, yumurtalıkta ya da yumurtalığın üzerinde bulunan içi sıvı ya da katı dolu keselerdir. Çok yaygındırlar ve genellikle yumurtlama sırasında ortaya çıkarlar. Yumurtlama, yumurtalıklar her ay bir yumurta bıraktığında gerçekleşir. Yumurtalık kisti olan birçok kadının hiçbir semptomu yoktur. Kistler genellikle zararsızdır.
Yumurtalık kistlerinin en yaygın türü (fonksiyonel kistler olarak adlandırılır) adet döngüsü sırasında oluşur. Genellikle iyi huyludurlar (kanserli değiller)
En yaygın iki kist türü şunlardır:
Foliküler kist: Normal bir adet döngüsünde, yumurtalıklar her ay bir yumurta bırakır. Yumurta, folikül adı verilen küçük bir kese içinde büyür. Yumurta olgunlaştığında, folikül yumurtayı serbest bırakmak için açılır. Folikül yumurtayı serbest bırakmak için açılmadığında, bir foliküler kist oluşur. Foliküler kistlerin genellikle hiçbir semptomu yoktur ve bir ila üç ay içinde kaybolur. Bazen bir bezelye büyüklüğünde, bazen bir portakal büyüklüğünde olabilir. Nadiren bu kistin patlaması durumunda çok şiddetli bir ağrıya neden olur.
Korpus luteum kistleri: Bir folikül yırtıldığında ve bir yumurta bıraktığında, boş folikül kesesi korpus luteum adı verilen bir hücre kütlesine dönüşür. Korpus luteum, bir sonraki yumurtayı bir sonraki adet döngüsüne hazırlamak için hormonlar üretir. Kese küçülmezse korpus luteum kistleri oluşur. Yumurta bırakıldıktan sonra kese kapanır ve ardından içinde sıvı birikir. Çoğu korpus luteum kisti birkaç hafta sonra kaybolur. Ancak büyüdükçe kanayabilir veya ağrıya neden olabilirler. Yumurtlamayı uyarmak için kullanılan bazı ilaçlar bu kistlerin gelişme riskini artırabilir. Daha çok tek bir yumurtada ve boyutu yaklaşık olarak 4 cm civarındadır. Adet düzensizliklerine neden olabilir. Birkaç ay içerisinde kendiliğinden yok olması beklenmektedir.
Dermoid kist: İçerisinde kıl, yağ, saç, tırnak, kemik, diş bulunan iyi huylu olan ve çok nadiren kanserleşen kist türü olmaktadır. Boyutu 2 cm'den 30 cm'e kadar olabilir. Yavaş büyüyen ve çoğu zaman herhangi belirti vermeyen, normal jinekolojik muayene sırasında fark edilen kistlerdir. Kalın deri ile kaplı olan dermoid kistler karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrı, vajinal kanama, mide bulantısına neden olabilir.
Endometriozis: Rahmin iç kısmını kaplayan endometrium benzeri doku, rahim dışında oluşmasıdır. Endometrium dokusu her adet döngüsü içerisinde kalınlaşır ve sonrasında parçalanıp kanama yoluyla vücuttan atılır. Endometriozis aynı şekilde her adet döngüsünde kalınlaşır ve paçalanarak kanamaktadır. Fakat vücuttan atılmamaktadır. İlerlemesi durumunda sadece rahimde görülmeyecek barsaklar, mesane, idrar yolarında da görülebilir. Hastalar şiddetli ağrı, kısırlık, kabızlık, idrar yapamama gibi sıkıntılar yaşar.
Polikistik over sendromu: Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin oluşması durumudur. PCOS adet görememe, hamile kamada sorunların olmasına neden olur.
Yumurtalık Kistleri Kimlerde Görülür?
Yumurtalık kistleri, düzenli adet olan sahip kadınlarda daha yaygındır. Aslında çoğu kadın da her ay en az bir folikül veya korpus luteum kist oluşur. Birden fazla kist yoksa ya da belirti vermiyorsa yumurtalık kisti olduğunu çoğu kadın sadece rutin muayene sırasında öğrenir.
Premenopoz döneminde kadınların yaklaşık %8'inde tedavi olması gereken büyük boyutlarda kistler oluşabilir.
Yumurtalık kistleri menopozdan sonra daha az görülür. Yumurtalık kistleri olan menopoz sonrası kadınlar yumurtalık kanseri için daha yüksek risk altındadır. Herhangi bir yaşta, kist olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora giderek muayene olmalısınız. Ayrıca şişkinlik, daha sık idrara çıkma ihtiyacı, alt karın bölgesinde bir basınç, olağan dışı vajinal kanama gibi belirtiler varsa doktorunuza görünmelisiniz.
Yumurtalık Kistlerinin Nedenleri:
Yumurtalık kistlerinin oluşmasına neden olan en önemli neden hormonal düzensizliklerdir. Hormon düzensizlikleri yaşamakta olan bir kadının yumurta hücresinin içinde oluştuğu folikül adı verilen kese çatlamadığından kist oluşmasına neden olur.
Yumurtalık kistlerinin belirtileri
Yumurtalıklarda oluşan kistler genellikle herhangi bir belirti vermeden kendiliğinden kaybolmaktadır.
Kist yırtılmasıyla gelişen ani ve çok şiddetli ağrı olur.
Karın bölgesinde ani ağrı
Sırta vuran ağrı
İdrar yapmakta sorun
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Adet düzensizliği
kısırlık
Kilo alma
Tüylenme
Mide bulantısı
Yumurtalık Kisti Tedavisi
Yumurtalık kistleri ultrason ya da diğer görüntüleme yöntemleri sayesinde tanı konulmasıyla birlikte hastanın herhangi bir şikayeti yoksa 6 ayda bir takip edilmesi gerekmektedir.
Adet düzensizliğine neden olan kistler için hormon tedavisi başlanabilir.
Kistin çok büyük boyutlara ulaşması, yırtılması, gibi bir durum varsa ameliyat yapılması gerekebilir.
Günümüzde ameliyatların daha başarılı sonuçlar ve hastaların gündelik hayatlarına daha hızlı dönmeleri gibi avantajları olduğundan laparoskopik (kapalı yöntem) veya robotik cerrahi yöntemle ameliyatları gerçekleştirmekteyiz.