Kolesterol, bir lipit türüdür.Kolesterolün bir kısmı vücutta üretilirken bir kısmı da besinler aracılığıyla dışarıdan alınmaktadır.Kolesterol bazı hormonların ve hücrelerin yapısında bulunmaktadır.Yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde de bulunmaktadır.Fakat kanda yüksek kolesterol düzeyi kalp hastalıkları ile ilişkilidir.
Yüksek kolesterolün nedenleri arasında; Fazla kilo, sağlıksız beslenmek, ,hareketsiz yaşam, tütün ürünleri, ailede yüksek kolesterol öyküsü, bazı kronik hastalıkların kolesterol geliştirme konusunda risk faktörlerindendir.
YÜKSEK KOLESTEROL VE BESLENME
Lif tüketimini arttırın.(sebze, meyve, yulaf ezmesi, keten tohumu). Zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar kolesterolü dengeleme üzerine etkili olabilmektedir.Diyetinize bu baharatları ekleyebilirsiniz. Doymamış yağ alımını arttırın.(avokadolu, zeytin, somon, ceviz, badem, zeytinyağı). Yeşil çay antioksidan içeriği yüksek bir çaydır.Yeşil çay ve kalp-damar sağlığı arasında olumlu bir ilişki olduğu belirtilmektedir.Diyetinize yeşil çayı ekleyebilirsiniz.
YÜKSEK KOLESTEROL İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Diyetinizde aldığınız yağ miktarını azaltın. Kırmızı et yerine beyaz eti daha sık tercih edin. Yağlı peynirler ve işlenmiş besinlerden uzak durun. Pişirme yöntemi olarak kızartma/kavurma yerine ızgara ve haşlama tercih edilmeli. Paketli ürünler ve şekerli içeceklerden uzak durun. Fast food besinler ve abur cubur tüketiminden kaçılmalıdır.