İşte Bu Doktor İndir
Günlük koşturmacada çeşitli sorumluluk ve yoğunluklar içinde olduğumuzdan birçok kişi yemek hazırlamaya vakit bulamıyor. Dışardan yemek sipariş ediliyor ve çabuk tüketebileceği paketli ürünleri yemeyi tercih ediyor. Hal böyle olunca da içeriğini bilmediğimiz yağ oranlarının fazla olduğu yemekler sonrasında bize kilo olarak dönüyor. Bunu yapmamak için haftada bir gününü 1-2 saat ayırarak bu karmaşanın içinden çıkmak isterseniz okumaya devam edin. Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama “meal prep”  yöntemini anlatmak istiyorum. İşinizi kolaylaştıran bu yöntem; düzenli bir mutfağa sahip olurken ekonomik anlamda sizi rahatlatacak ve yüksek kalorili yemek siparişlerini tercih etmek zorunda kalmayacaksınız. Çok istediğiniz ama yapamadığınız sağlıklı beslenme işini büyük oranda çözmüş olacaksınız. Haftanın bir ya da iki gününü -kişiden kişiye değişmekle beraber- bu işlem için ayırabilirsiniz. Tamamen yemekleri pişirip; saklama kabı, dondurucuda muhafaza etmek şeklinde ilerleyebilirsiniz bu tamamen sizin vaktinizle alakalı olan bir durum olacak. Saklama kaplarının makinede yıkanabilir, buzdolabında saklanabilir ve dondurucuya atılabilir olması işleri kolaylaştırır. Hadi artık detaylara başlayalım. Öncelikle ne yiyeceğinize karar verin evde olan malzemeleri belirleyerek eksik olanlar için alışveriş listesi oluşturun. Burada önemli detaylardan biri mevsiminde güzel sebze ve meyveyi ihmal etmeyin. Çünkü zaten sebze/meyve yemekte zorlanan biriyseniz bir de taze olmayanları satın alırsanız yemek biraz zorlaşabilir. Hazırlığa başladığınızda en çok vakit alacak ne ise ondan başlayın. Diğer işleri de o hazırlanırken aradan çıkarmış olursunuz. Tamamen yemeği pişirmek sizin için kolay olacaksa haftanın 2 günü yapmanız daha doğru olacaktır. Yemeklerin piştikten sonra tüketme süreleri var ve bu süreyi aşmayın. Sağlıklı yiyorum derken sizin için risk faktörü oluşturmasın aman dikkatli olalım. Et/tavuk/balık gibi besinleri porsiyonlamak ister buzdolabı poşetlerinde isterseniz saklama kaplarında diyetteki miktarları çabucak ayarlamak konusunda hız kazandırır. Kıymayı köfte şekline getirip baharatları eklemek, tavuğu dilimlemek, eti ne şekilde pişirmeyi planlıyorsanız onu kesmek gibi olabilir.  Daha ileriye gitmek isterseniz bir ön pişirme/pişime yapabilirsiniz. Örneğin tavuğu haşlamak, balığı dilimleyip fırınlamak gibi olabilir. Ben sıcak pişen yemeği seviyorum diyorsanız yalnızca dilimlemek ve pişirmeye hazır hale getirmek yeterli olacaktır. Kurubaklagiller konusunda zaten hali hazırda sıklıkla yaptığımız ama porsiyonlarken eksik olduğumuz bir durum olduğunu düşünüyorum. Haşladığınız kurubaklagilleri bir poşetini daha çok paketlerken diğerlerini de 3-4 kaşık veya 5-6 kaşık şeklinde poşetleyin. Yalnızca kuru fasulye yemeği yaparken değil salatalara, sebze yemeklerine ilave ettiğinizde de hem doyucu hem de bitkisel protein alımını artırmış oluyoruz. Bir de menü olarak haşladığınız nohutların yanına haşlanmış tavuğunuzu az yağda soteleyip baharatladığınızda oldukça hızlı ve sağlıklı bir alternatif ortaya çıkarmış olacaksınız. Sebzeler; en unutulan ve zorlanılan kısım olduğu için mutlaka taneli olanlar ayıklanmalı, ne şekilde pişireceğinize karar verdikten sonra dilimlenmeli ve saklama kaplarında ya da dondurucuda pişirmeye hazır halde bulunmalılar. Böyle elinizin altında hazır olursa sebze yemek zor olmaz aksine yemeklerinize eşlik eder ve bir bakmışsınız her gün sebze yiyebiliyorsunuz bu da demek oluyor ki sağlıklı bir bağırsağa zemin hazırlıyorsunuz. Salata sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları arasında olduğu için yeşilliklerinizi mutlaka yıkayıp kurutarak saklayın. Havlu peçete, beze sarıp saklama kabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Meyveler, aslında bu adımı taze ve mevsiminde meyve alarak yaptınız. Her gün ara öğün yerine ya da kahvaltılarda kullanabilirsiniz. Kabuklu yenebilenleri kabuklu,  ince dilimlenmiş şekilde yerseniz her gün tatlı istekleri için önlem almış olursunuz. Bir de “ben meyve yemeyi unutuyorum” diyorsanız evinizde kurallar belirleyin. İşten eve geldiğimde veya kahvaltıma meyve ekleyeceğim gibi. Onun dışında yoğurt, ayran, süt gibi seçenekleri alışveriş listenizde ekleme unutmayın. Kendiniz yapıyorsanız probiyotikli mayalamaya özen gösterin. Ekmekler de dilimli olarak dolapta ya da dondurucuda saklanabilir. Her gün taze, sıcak ekmek almak kilo alımına sebep olabilir. Sıklığını ne kadar azaltırsanız o kadar iyi bir davranış değişikliği olacaktır. Çorbaların içine sebze eklemeyi tercih ederseniz dilimlediğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz. Tam tahıllı unlar kullanarak zeytinyağı ve baharat ilavesi ile farklı lezzetler deneyebilirsiniz. Bunları yaptığınızda mutfak daha az kirlenecek, ekonomik anlamda rahatlayacak ve her gün ne yesem derdinden kurtulmuş olacaksınız. Haftanın 1-2 günü yeterli zamanı ayırdığınızda hepsini kolaylıkla yapabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim…