yenidoğan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?
Yeni bir ebeveyn olarak, yeni doğan bebeğinizin ne zaman doyduğunu belirlemek zor olabilir. Bebekler kelimelerle iletişim kuramadıkları için beden dillerine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önemlidir.
1. Bebeğinizin beslenme talimatlarına dikkat edin
Yeni doğan bebeğinizin ne zaman doyduğunu anlamanın ilk adımı, onun beslenme talimatlarına dikkat etmektir. Bebekler, aç ve tok olduklarında benzersiz bir sinyal verme yöntemine sahiptir. Açlığın erken belirtileri arasında dudakları yada parmakları yalamak yada yumruk emmek ve dudakları emmek ya da yalamak sayılabilir. Acıktıklarında yaygara koparabilir, ağlayabilir veya daha aktif hale gelebilirler.
Bebeğinizin doyup doymadığını belirlemek için artık yemek yemekle ilgilenmediğini gösteren işaretlere bakın. Başlarını memeden veya biberondan uzaklaştırmaya, emmeyi bırakmaya veya uykuya dalmaya başlayabilirler. Bebeğiniz biberonla besleniyorsa, beslemeler arasında duraklayabilir veya doyduğunda biberonu itebilir.
2. Bebeğinizin vücut diline dikkat edin
Bir bebeğin vücut dili de bebeğin ne zaman doyduğuna dair ipuçları verebilir. Bebekler doydukça daha rahat ve daha az aktif olma eğilimindedirler. Memeden çekilebilir, olları ve bacakları gevşeyebilir. Fiziksel sinyallere ek olarak, bebeğinizin yüz ifadeleri de doyduğunu size söyleyebilir. Yemek yemeye daha az ilgi gösteriyor gibi görünebilirler ve ifadeleri daha rahat hale gelebilir. Ayrıca tüketimlerini tamamen yavaşlatmaya veya durdurmaya başlayabilirler.
3. Bebeğinizin ağırlığını ve bebek bezi üretimini izleyin
Yeni doğan bebeğinizin yeterince yiyecek aldığından emin olmanın en iyi yollarından biri, kilosunu ve bebek bezi üretimini izlemektir. Doğumdan sonraki ilk günlerde bir bebeğin doğum ağırlığının %10’unu kaybetmesi normaldir. Ancak ilk haftanın sonunda tekrar kilo alırlar. İlk ayın sonunda çoğu bebek doğum kilosunu geri almıştır.
Kilo takibine ek olarak, bebek bezlerinin çıkışına da dikkat edilmelidir. İyi beslenmiş bir bebeğin günde 6-8 kez ıslak bezi olmalı ve idrarı soluk renkli olmalıdır. Ayrıca günde 2-5 kez bağırsak hareketi olmalı ve dışkıları yumuşak ve sarı olmalıdır.
4.Bebeğinizi aşırı beslemekten kaçının
Yeni doğan bebeğinizin yeterince besin aldığından emin olmanın yanı sıra aşırı yemekten kaçınmak da önemlidir. Aşırı besleme, yaşamın ilerleyen dönemlerinde rahatsızlığa, tükürmeye ve obeziteye neden olabilir. Aşırı yemeyi önlemek için bebeğinizin doyduğuna dair işaretleri izleyin ve bu işaretleri göstermeye başladığında onu beslemeyi bırakın.
Beslenme saatine dikkat etmek de önemlidir. Yenidoğanların genellikle 2-3 saatte bir yemek yemeleri gerekir, ancak bireysel ihtiyaçlarına bağlı olarak daha sık veya daha az yiyebilirler. Bebeğinizin beslenme hızını belirlemesine izin vermeye çalışın ve aç olmadığı zamanlarda onu yemeye zorlamaktan kaçının.
5. Bir Emzirme Danışmanından Yardım Almayı Düşünün
Bebeğinizin ne kadar tok olduğunu belirlemekte zorlanıyorsanız ve emzirme veya biberonla beslemede sorun yaşıyorsanız, bir emzirme danışmanından yardım almayı düşünün. Emzirme danışmanı, bebeğinizin beslenmesiyle ilgili sorunları belirlemenize yardımcı olabilir ve bunları nasıl çözeceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Ayrıca bebeğinizin yeterince yiyecek aldığından ve kilo aldığından emin olmanıza yardımcı olabilirler.
Sonuç olarak, yeni doğan bir bebeğin ne zaman tok olduğunu belirlemek zor olabilir ancak bebeğinizin beslenmesine, vücut diline, kilosuna ve bez üretimine dikkat edilmelidir.
Sorularınızı bekliyorum.