İşte Bu Doktor İndir

YEME BOZUKLUKLARI

Yeme bozuklukları özellikle ergenlik döneminde sıkça görülebilen bir hastalıktır. Her geçen gün yeme bozukluğu artış göstermektedir. Burada kişiyi hem psikososyal açıdan, hem de bedensel olarak ele almamız ve değerlendirmemiz gerekmektedir. Kişinin vücut ağırlığı, yemek yemesi, fiziksel görünümü ve aynı zamanda bunlarla ilgili kişinin düşündükleri yeme bozukluğuna sebep olan nedenler arasındadır.  Yeme bozukluğu hastalarında özellikle kişinin beden algısı ve yeme tutumu bozulmuş oluyor. Beden algısından kastım örneğin, kişi aynaya baktığında ne kadar zayıf bir vücuda sahip olsa da kendini kilolu olarak algılayabiliyor. Etrafındaki kişiler ne kadar zayıf olduğunu, güzel gözüktüğünü söylese de kişi buna inanmakta güçlük çekiyor. Bunların yanı sıra kişinin kısıtlı gıda alması, yedikten sonra kendini kusturması, laksatif kullanması, aşırı egzersiz yapması gibi belirtileri de sergilerler. Kişi kısa dönemde bu belirtileri yaşarsa yeme bozuklukları semptomlara, uzun dönemde yaşarsa tıbbi komplikasyonlara yol açar.

Sonuçları;

Yeme bozuklukları yaşayan kişiler soğuğa karşı dayanıksız hale gelir

Kızlarda adet döneminde gecikme ya da durma olur

Büyümede ve kemik gelişiminde yavaşlama

Saç dökülmesi

Cilt kuruluğu,

Baş dönmesi

Karında rahatsızlık

Kabızlık

Ödem oluşması

Hormonal bozukluk gibi şikayetler görülür.

Bu şikayetler kişinin okul ve iş yaşantısında aksamalara ve sosyal ilişkilerinin de bozulmasına sebep olur. Aynı zamanda işlevlerin bozulması ile beraber anksiyete, depresyon, madde kötüye kullanma ve intihar gibi risk faktörlerini de beraberinde doğurmuş olabiliyor.

Yeme bozuklukları arasında en sık karşılaştığımız bozukluk anoreksiya nevrozadır. Bu yeme bozukluğunu yaşayan kişiler normal kilolarının altında bir kiloya sahip olmayı hedeflerler. Bu yüzden aşırı egzersizler yapar ve katı diyet programlarını uygulamaya çalışırlar. Yedikleri birçok gıdanın kalori hesabını yaparlar. Çok kilo kayıplarından dolayı kaslarda erime, iç organlarda hasarlar meydana gelebilmektedir. Kızlarda adet gecikmeleri olduğundan ilerde kısırlık bile görülebilmektedir.

Yeme bozukluklarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar;

Ailevi faktörler

Biyolojik faktörler

Psikolojik faktörler

Kültürel faktörler olarak bilinmektedir.

Ailevi faktörlerde anne babanın bir biri ile olan iletişimi, çocukla olan iletişim, çocuğu bir birey olarak algılayıp algılamadıkları, çocukla geçirilen kaliteli zaman ve benzeri çocuğu etkiler. Biyolojik faktörlerde, aileden her hangi birinin öyküsünde yeme bozukluğu hastalığının olması etkili olabilmektedir. Psikolojik faktörlerde, kişinin benlik saygısının düşük olması, kendi hayatı üzerinde kontrol sahibi olmaması, ebeveynlerle sevgi bağlarının zayıf olması, stersli bir yaşantı sürmesi gibi sebepler etkilemektedir. Kültürel faktörlerde ise özellikle sosyal medyada sıfır beden algısı gibi görüntüler, kişi üzerinde etkili olabilmektedir.