Merhaba! 🌺
Bu bilgilendirme yazısıdır. Bir ruh sağlığı bozukluğuna tanı koymak için yetkin ve yeterli değildir. Yeme bozukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen detaylı bilgi edinin ve bu alanda donanımlı bir ruh sağlığı uzmanına başvurun.
Daha detaylı bilgi ve görüşme için benimle iletişime geçebilirsin.🌺
✍️
Yeme bozuklukları, kişinin yeme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkileyen ciddi ve kronik sağlık sorunlarıdır.
Belirtiler:
📌Aşırı kilo kaybı veya aşırı kilo alımı: Ani ve belirgin kilo değişiklikleri, yeme bozukluklarının bir göstergesi olabilir. Örneğin, anoreksiya nervoza (aşırı zayıflık), bulimia nervoza (düzensiz yeme ve ardından kusma) veya tıkınırcasına yeme bozukluğu (büyük miktarlarda hızlıca yeme) gibi bozukluklarda kilo değişimleri gözlenebilir.
📌Kontrolsüz yeme veya yeme reddi: Yeme bozuklukları, bazı durumlarda aşırı yeme ataklarına (beyin tarafından kontrol edilmeyen aşırı miktarda yeme) veya yeme reddine yol açabilir. Birey, yemek yeme alışkanlıklarını kontrol etmekte zorluk çekebilir veya yemek yemeyi reddedebilir.
📌Vücut algısı bozukluğu: Yeme bozuklukları olan kişiler, kendi vücutlarıyla ilgili gerçekçi olmayan bir algıya sahip olabilirler. Örneğin, anoreksiya nervoza olan bir kişi, aşırı zayıf olduğuna inanırken, vücutları normal veya hatta kilolu olabilir.
📌Yemekle ilgili takıntılar veya kısıtlamalar: Yeme bozukluğu olan bireyler, yemekle ilgili takıntılı düşünceler veya davranışlar geliştirebilirler. Örneğin, yiyeceklerin kalorisini aşırı derecede takip etme, belirli yiyecekleri tamamen kısıtlama veya belirli bir düzen veya ritüele bağlı kalma gibi davranışlar sergileyebilirler.
📌Psikolojik belirtiler: Yeme bozuklukları sıklıkla depresyon, anksiyete, düşük özsaygı, kendine zarar verme düşünceleri veya intihar düşünceleri gibi psikolojik belirtilerle ilişkilendirilir.
Yeme bozukluklarının tanısı bir psikiyatr tarafından konulmalıdır. Tedavi için ruh sağlığı profesyonelleri kişinin semptomlarını değerlendirerek ve gerekirse uygun testler yaparak doğru ve uygun tedavi yöntemlerini belirleyebilir.
#yemebozuklukları #duygusalyeme #bedendismorfikbozukluğu #klinikpsikologderyaarslan