Yaz Sıcağına Karşı Hangi Besinler Daha Önemli
Yaz sıcak, hareketli günleri, güneş ışığı iştahınızı ve besin seçimlerinizi farklılaştırır. Süt yerine dondurma, su yerine soğuk çay, sebze yemeği yerine kızartıp çabucak açlığı bastırmak isteriz. Ama uzun süre parlayan güneş ışığı cilt ve saçta kuruluklara, gözde hasarlara hatta potansiyel rahatsızlıkların tetiklenmesine bile yol açabilir. Güneşin verebileceği zararlara karşı hangi besinlere öncelik vermeniz gerektiğine bir göz atın.
Yaz sıcağında cildimiz ter ile birlikte esnekliğini sağlayan su kaybına da uğrar. Birde denizin tuzlu ya da havuzun klorlu suyu şartları iyice zorlar. Üstüne üstlük sivrisinek ısırıkları ya da güneş yanıkları ile de baş ediyorsanız tatil acı verir bir hal alır.
KURU Cilt için
C vitamininden zengin besinler: Küçük taneli meyveler (Çilek, kızılcık, frenk üzümü, kuşburnu, ahududu, böğürtlen, yaban mersini), maydanoz ya da yarısı bile günlük C vitamini ihtiyacının iki katını karşılayan renkli biberler, kavun, ananas, domates mevsime uygun seçeneklerden ilk akla gelenler.
Kuru cilt için neden bu besinleri tüketmeliyiz
C vitamini antioksidan özelliğinin yanında cildin bağ dokusunu kuvvetlendiren kolajen üretimine de katılır ve cilt yaşlanmasını hızlandıran serbest radikaller ile savaşır. Güneşin zarar verdiği cildi hızla onarır. Kuru cilt ve saçları önler.
SU Tüketimi
Kaybedilen sıvıya karşı su alımınızı arttırın. Dehidratasyondan korunmak için erkekler yaklaşık 15 su bardağı, kadınlar ise yaklaşık 11-12 su bardağı kadar su tüketmeli. (1 su bardağı=250 ml) Yeterli su içip içmediğinizi günlük enerjinizden, idrarın renginden ya da cildinizin kuruluğundan anlayabilirsiniz. Su tüketiminde hala zorlanıyorsanız. Ayran, cacık, meyve dilimli soğuk su ya da maden suyundan faydalanabilirsiniz. Meyve sebze dilimlerinin suya karışan vitamin ve mineralleri metabolizmanızın daha iyi çalışmasını da sağlayacaktır.
Kuru Saç için neler tüketilmeli
Görünür yağı azaltılmış kuzu gibi kırmızı et, balık, tavuk, hindi gibi az yağlı protein kaynakları ya da kolesterol içermeyen kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller yaza uygun hafif protein kaynaklarıdır.
Kuru saç için neden bu besinleri tüketmeli
Güneş ışığı, deniz suyu, havuzun kloru derken saçlar kırılgan ve kuru bir hal alır. Saçlar kreatin denen protein ağlarından oluşur. Hızlıca tost makinesinde köfte, ince kesim hindi, tavuk göğüs eti, balık fileto, karides, mantar kızartmayı deneyebilirsiniz. B5 vitamini içeren yoğurt, B8 yani biyotin vitamini içeren karaciğer, yumurta sarısı, domates ve yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller. Kırmızı et ve balıkta bolca bulunan çinko minerali saç dökülmesini azaltıp mat saçların parlamasını sağlayabilir.
KRAMPLARA Karşı
Belki kumsalda voleybol oynadınız, fazla yüzdünüz ya da şehir hayatında sıcak havada fazla hareket ettiniz ve en nihayetinde fazla terlediniz. Terle sıvı kaybının yanı sıra sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller de kayba uğrar. Bu da vücut içi osmatik dengede dalgalanmalara neden olarak kramplara yol açar.
Kramplara karşı neler tüketilmeli
Kabak, patates, kuru fasulye, kavun, muz, mercimek, üzüm yüksek potasyum kaynağı besinlerdendir.
Kalsiyum kaynağı olarak maden suyu ile ayran, salatalıklı cacık, kefir, yoğurt iyi seçeneklerdendir.
Güneş Işığından Etkilenen GÖZ sağlığı için ne yenilmeli?
Güneşten yeterince korunmadığınızda gözlerinizde bu durumdan zarar görür. 55 yaşından sonra yaşa bağlı maküler dejenerasyonda göz retinası hasar görür. Göz sağlığı için başlıca beta karoten, çinko, C ve E vitaminleri önemlidir. Yumurta sarısı, mısır, pazı, karalahana, ıspanak, kış kabağı ve bürüksel lahanası da göz için önemli olan lutein vitaminini içerir