Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz ve nelere dikkat etmeliyiz? Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gerekenleri ve yaz mevsiminde beslenme önerilerini sizler için derledim.
* Sıcak, baharatlı, kızarmış ve aşırı tuzlu yiyecekleri tüketmeyin.
*Daha çok su tüketin.
*Sebzeli sandviçler, soğuk çorbalar, az yağlı süt ürünleri , meyve salataları, ızgara balık, salata vb. tercih edin.
*Kurutulmuş meyve yerine taze meyve alımını arttırın.
* Tatlı için taze meyve, dondurma tercih edebilirsiniz.
* Karbonhidrat alımını azaltıp, protein alımını arttırın.
* Kepekli makarna veya esmer pirincin içine pişmiş sebzeler ekleyin. Hem daha hafif hem de daha lezzetli ve besleyici olacaktır.
* Domates ve salatalık %90 su içerir. Salatalık terle kaybolan potasyumu yerine koyar, askorbik ve kafeik asit içermelerinden ötürü sıvı kaybını engelleyip, vücudun su dengesini sağlarlar. Yemeklerin yanında salata yok ise domates/salatalık/biber vb. bulundurun.
* Ter ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için doğal soda için.
* Yumurta, kırmızı et, tavuk, kurubaklagiller sindirimi uzun sürdüğü için, vücut ısısının artmasına neden olur ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yumurta haşlama olarak veya salatalarda, et ürünleri ızgara veya sebze yemeklerinin içerisinde az miktarda tüketilebilir.
* Öğün sayısını azaltın!
Vücudunuz soğuk havada, vücut ısısını dengede tutmaya çalışır. Dışarısı -10 veya + 35 derece bile olsa vücut sıcaklığı sabit aralıktadır. Vücut kışın sürekli ısı üretir, enerji harcar. Bu nedenle de daha çok acıkırız ve daha sık aralıklarla besin tüketmek veya ısınmak için sıcak içecekler içmek isteriz. Yazın hava sıcak olduğundan böyle bir durum gerçekleşmez. Çünkü daha az enerji harcarız ve iştah daha azdır. Dolayısıyla, 3 ana 3 ara öğün tüketmenize gerek yoktur. Eğer oturarak çalışıyorsanız ve düzenli öğün yapmanızı gerektirecek kronik bir rahatsızlığınız yoksa 6 öğün tüketmeniz gereksiz olacaktır. Böyle durumlarda mümkünse öğle öğününü çok azaltın veya ara öğün gibi yapın. Akşam öğününü de mümkün olduğu kadar yukarda bahsedilen kolay sindirilebilen besinlerden tercih edin.
Öğün olarak tercih edilebilecekler:
- Kepekli lavaş arasına tavuk göğüs eti +marul/domates/biber vb.+ ¼ bardak rendelenmiş az yağlı peynir
- Kereviz/salatalık/havuç vb. 1 bardak çiğ sebze +2 yemek kaşığı humus + 3-4 adet tahıllı kraker
- 2 parmak kalınlığında peynir + 1 su bardağı meyve + 1-2 adet tahıllı galeta
- 1 kase soğuk çorba + ton balıklı salata
- 6-7 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği + 3-4 kaşık yağsız yoğurt + 1-2 dilim tam tahıllı ekmek veya galeta