Merhaba! Bugünkü konumuz yaygın anksieyete bozukluğu. Son araştırmalara göre yaygın anksiyete, Covid-19 salgınının getirdiği sosyal ve ekonomik zorlukların etkisiyle, birçok kişinin hayatına girmiş durumda. Peki, yaygın anksiyete hayatımıza girdiğinde neler oluyor? Haydi biraz yakından bakalım.
Yaygın anksiyete, genel popülasyonda görülme sıklığı %3-8 arasında değişen, kadınlarda erkeklere kıyasla 2 kat daha fazla görülen bunaltılı bir psikolojik rahatsızlık. Genellikle ergenlik ve ilk yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor, yaşam boyu görülme oranı ise %6. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan DSM-5 tanı ölçütlerine göre;
•Gün içinde hissedilen genel huzursuzluk,•Kaygı,
•Dinginleşememe,
•Odaklanmada güçlük,
•Kas gerginliği,
•Uyku bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Anksiyete yüksek düzeye ulaştığında günlük işlevselliği olumsuz etkiliyor. Yakın ilişkilerde hassas ve alıngan olma, sabırsızlık, aniden öfkelenme, işleri erteleme, çabuk yorulma vb. davranışlar görülebiliyor. Üst üste yaşanan stresli olaylar sonucunda ise göğüste sıkışma, hızlı kalp atışı, ağlama nöbeti gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor.
Peki yaygın anksiyete bozukluğu neden kaynaklanıyor?
Zorlayıcı yaşantılar, stresli çalışma koşulları, ekonomik sıkıntılar vb. nedenler belirtiliyor. Ancak bahsi geçen faktörlerin kendisinden çok, bu faktörlere ve kendimize yönelik işlevsel olmayan düşüncelerimiz ile inançlarımız anksiyeteye yol açıyor. Bu nedenle, yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde bilişsel davranışçı terapi ön plana çıkıyor. Bilişsel davranışçı terapi, anksiyeteye neden olan hatalı ve genellikle olumsuz düşünceleri daha işlevsel hale getirerek tedavi etmeyi amaçlıyor. Bilişsel davranışçı terapi sayesinde öğrenilen beceriler, ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek stresli durumlarla da baş etmeyi sağlıyor. Eğer siz de yaygın anksieyete belirtileri gösteriyor ve üstesinden gelmekte zorlanıyorsanız, bilişsel davranışcı terapi uygylayan kliniğimize gelebilirsiniz.