Vezikoüreteral reflü (VUR) nedir?
Vezikoüreteral reflü (VUR) idrarın mesaneden üreter (böbrekteki idrarı mesaneye ulaştıran kanal) ve böbreklere doğru geri kaçışına verilen isimdir. Geriye doğru kaçan idrarın toplayıcı sistem içinde ulaştığı yer ve oluşturduğu genişlemenin (hidronefroz) düzeyine göre 5 derecede değerlendirilir. 1. derece VUR en hafif, 5. derece VUR ise en ağır düzeydir. Yineleyen İYE olan çocukların % 25-50 sinde (ortalama %35) vezikoüreteral reflü vardır.
Vezikoüreteral reflü (VUR)’nün önemi nedir?
Vezikoüreteral reflü mesanedeki mikropların böbreklere taşınmasına neden olur ve böbrek enfeksiyonu ( piyelonefrit) gelişimi kolaylaşır. Tekrarlayan İYE olan çocukların % 25-50 sinde (ortalama %35) VUR vardır. Akut piyelonefrit ve bunun sonucunda oluşan böbrek skarı VUR’un şiddetine bağlıdır. Böbrek skarıda çocukluk ve erişkin yaşta görülen hipertansiyonun bir kısmından, idrarda protein atılımının artışından sorumludur. Ayrıca ülkemizde kronik böbrek yetmezliği nedenlerinin başında çocukluk döneminde doğru tanı konamamış, doğru tetkikler ve tedavi yapılmamış tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve buna eşlik eden VUR gelmektedir. Ancak VUR olgularının tümünde böbreklerde skar denilen hasarlanma olmayabilir. Yeni skarların oluşması enfeksiyonun varlığı gereklidir. Akut pyelonefritin erken döneminde başlanan antibiyotik tedavisiyle böbrek hasarının önlenebilir. Bu nedenle VUR’lu bir çocukta enfeksiyon geçirmesine engel olmak çok önemlidir.
Vezikoüreteral reflü (VUR) saptanan bir çocuğun izlemi nasıl yapılmalıdır?
VUR’u olan hastalarda skarlasma idrarın steril tutulmasıyla önlenebilir. Bu nedenle VUR olan çocuklarda uygulanacak koruyucu tedaviler VUR kaybolana kadar uygulanmalıdır. Hekimin belirlediği sıklıkta idrar tetkiki, idrar kültürü ve diğer tetkikler tekrar edilmelidir. VUR olan çocukların çoğunluğunda kendiliğinden düzelme olabilir. Ancak bir kısım hastada takip sırasında açık veya endoskopik cerrahi düzeltmeler gerekli olabilir.