Gelişen teknolojinin getirileri sayesinde varis gibi cilt yüzeyinde beliren hastalıkları gidermek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Artık hastalığın seyrine göre ilerlememiş vakalarda cerrahi operasyon gerekmeyen pek çok alternatif yöntemle hastalar kısa sürede günlük işlerine dönebilir. Varis tedavisinden önce muayene için uzman bir kalp damar cerrahına danışmak gerekir. Varis oluşumu görülen bacaklar için doppler ultrason ile damarların durumuna bakılır. Hastanın durumuna göre hekimin gerekli gördüğü tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu tedavi yöntemleri kolay ve etkilidir. Cerrahi kesiye gerek kalmadan yapılacak mevcut uygulamalar arasında öncelikle koruyucu tedavi olmalıdır. Yani varis için ameliyatsız tedavi yapılmadan önce varisten korunmak için alınacak önlemler olmalıdır.
Sedanter yaşam tarzı yerine hareketli bir yaşam tarzı edinmek
Bacakları dinlendirerek gün içinde 10-15 dakika yukarı kaldırmak
Topuklu ayakkabı kullanımını sınırlandırmak
6 cm’den yüksek topuklardan kaçınmak
Basit belli egzersizleri gün içinde tekrarlamak
Bacak bacak üstüne atmamak
İdeal kilonun korunması, sık kilo alıp vermemek
Kan basıncını dengeleyen besinlerin tüketilmesi
Sıcak su ile duş alım süresini uzatmamak gibi pratik yöntemler koruyucu tedavide en etkili olanlardır.
Bunların yanı sıra ameliyatsız tıbbi tedaviler de günümüzde sıkça uygulanmaktadır. Skleroterapi, köpük tedavisi, radyofrekans tedavisi, lazer tedavisi, gibi basit uygulamalar ile tek seansta bile varislerden kurtulmak mümkündür.
Varisten şikâyet eden hastaların aklında birkaç soru yer alabilir: “Tedavi edilmeyen varisler ne gibi sonuçlar doğurur?”. Tedavi edilmeyen varisler ilerleyen süreçlerde önemli sorunlar yaratabilir. Varis hastalığı bir çeşit dolaşım bozukluğu hastalığıdır. Bu nedenle ciddi sağlık sorunlarına ve estetik kusurlara yol açabilir. Ancak ilerlemiş vakaların sebep olacağı ağrılı durum, estetik sorunları ikinci plana atacağından bu vakalarda hemen müdahale yapılması önerilir. Varislerin tedavisinin gecikmesi durumunda hasarlı bölgeye oksijenli kan ulaşmaz. Yani bölgedeki hücrelerin kan damarlarıyla beslenmesi gerekirken besin kaynağı olan temiz kanı alamaz. Bu durumda renk değişimleri, bacakta anormal incelmeler, ödem ve ciddi derecede yaralar ile görülen venöz yetmezlik meydana gelir. Ayrıca varislerde pıhtı atma sorunu da görülür. Tormboflebit olarak adlandırılan bu durumda damar içi pıhtılaşmalar olur ve küçük darbelerle bile bacakta kanama meydana gelebilir. Hatta daha ileriki duurmlarda pıhtı akciğere kadar ilerleyip akciğer embolisi görülebilir. Venöz yetmezliğin son noktasında ise bacak ülseri denen oldukça ağrılı ve kanamalı yaralar oluşabilir. Oluşan bu durum sadece estetik bir problem olan damar çatlamalarından oldukça daha ciddi olup hasta için ağrılı bir durumdur.
Varis tedavisi İzmir için kliniğimizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.