VARİS
Çok sevdiğim bir alandır. Hastanın şikayeti(semptomu) varsa varis cerrahisinden çok fayda görür.. Tabi tekrar vurgulamak gerekir; ŞİKAYETİ VARSA..
En başından anlatayım.. Eğer cerrah kendisi poliklinikte ve ameliyathanede ultrason kullanmıyorsa orada bir sorun vardır. Varis şikayeti le gittiğiniz doktor damarınız tıkanır, acil ameliyat olmalısınız, diyorsa orda da sorun vardır. Uzay teknolojisi kullananlar, ufaktan yapıştıranlar teklifte bulunursa dikkatli olun mümkünse başka bir doktora danışın.
Gittiğiniz doktorun mutlaka kalp-damar cerrahı olamsına dikkat edin (Çünkü aynı işlemi yaptığını iddia eden radyolog ve genel cerrahlar da var).
ŞİKAYET:
-Sabah kalktığımda şikayetim yokken akşam saatleri yaklaşınca bacaklarımı koyacak yer bulamıyorum. Ya soğuk su tutuyorum ya da havaya dikiyorum.
-Gittikçe artan miktarda elime şişmiş damarlar geliyor.
-Aynada baktığımda çok miktarda mavi-mor damar görüyorum ve giderek artıyor.
- Bacaklarım akşam saatlerinde aşırı şişiyor, oysa sabah bu şişlik kayboluyor..
Ve benzeri şikayetler varis hastası olduğunuzu gösterir.
-Eğer bacağınız veya bacaklarınız: Yürürken ağrıyor, otururken geçiyorsa Atar damar tıkanıklığı,
-Oturur pozisyondan, ayağa kalkarken artıyorsa ortopedik bir sorun,
-Hiçbir pozisyonda değişmiyor ve devamlı ise fibromiyalji,
-Bacağa dokunma bile ağrıyı artıyorsa ise lipödem,
-Bacak ağrısına yılan gibi kıvrımlı kızarıklık eşlik ediyorsa tromboflebit veya lenfanjit,
-Bacak ağrısı bacağın arkasında hissediliyorsa siyatik hatta bel fıtığı temelde yatan neden olabilir.
Günlük pratikte varis hastasıyım diye gelen hastaların en az yarısında ileri düzeyde Bel fıtığı tespit ediyoruz.
Görüldüğü gibi ağrıyı ayırt etmek için iyi bir uzmana ihtiyacınız var..
Varis en çok bacakta gözlenir. İstenmeyen damarlar, kılcal damarlar, damar çatlamaları, varisler mevcuttur veya bilgilenme açısından bakıyorsunuzdur. Bence bacak sağlığı açısından en doğru yere bakıyorsunuz çünkü bacağınızda bir mavi, yeşil veya mor renkli damar gördüğünüzde bacağınızdaki bütün sıkıntının nedeni VARİS diye düşünüyorsunuz fakat başka sorunlarında olabileceğini bilemiyorsunuz. Bu durum yalnızca hasta ve hasta yakını için değil, birçok sağlık çalışanı için de aynı.
Bu şu demektir: bacağınızda bir varis damarı görününce bütün bacak ağrısını, şişliğini, kramplarını varis hastalığına bağlamak doğru değildir, eksiktir ve hatta yanlıştır.
Bu nedenle tanısı ve teşhisi tam ve ayrıntılı konmamış ve bu hasta ve yakınlarına ayrıntılı anlatılmamış ise hasta bu şikayetlerle varis ameliyatı da olsa varis tedavisi de olsa şikayetlerinin yalnızca “varis hastalığına ait olan kısmı geçer” yani “bir hastalığı iyileşir” ama Hasta iyileşmez!
Dikkat edin Google daki REKLAM veren doktor veya sağlık merkezlerine: Neredeyse hepsinde şu ifade var: VARİSE SON, 5 DAKİKADA AĞRISIZ AMELİYATSIZ VARİS TEDAVİSİ, VARİSLE YAŞAMAYIN...
Hiç birinde şu yoktur: hastanın gerçek şikayetleri ve bunun esas nedenlerini bulup, önce kendisine hepsini bildirmek sonra tedavi için yol haritası düzenleyip, Birçok hastada şikayetleri başladığında doktora gidiliyor ve bu durumda doktor “tedavi için erken, ameliyat için daha erken” derler, daha sonra şikayet arttığı zaman tekrar gittiğinde ise “tedavi için çok geç veya ameliyat sınırını geçmişsin” deniliyor.
Ne erken, ne de geç; hasta hangi durumda gelirse gelsin, hangi şikayetler gelirse gelsin NEDENE YÖNELİK tedavi için uğraşıyoruz.
Kullanılan Varis Tedavi Yöntemleri:
1)İlaç tedavisi
2)Skleroterapi-Köpük Tedavisi
3)Subkutan ablasyaon yöntemleri (Silgi Lazer)
4)Kapalı varis ameliyatları
-Laser ile tedavi
-RF ile tedavi
-Yapıştırarak tedavi
5)Açık varis ameliyatları
Biraz karmaşık gibi gözüksede gittiğiniz cerrah kısa bir süre içinde size hangi tedavinin uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebilir. Bir tedavinin diğerine üstünlüğü neredeyse yok gibidir. Temel yaklaşım uygun olan tedavinin seçilmesidir.
İLAÇ TEDAVİSİ
Olmazsa olmazdır. Müdahale sınırına gelmemiş ve/fakat şikayet oluşturan hastalarda sadece ilaç tedavisi şikayetlerin çoğunu geçirir (Genellikle şişme ve ağrıyı hafifletir). Piyasada kullanılan ilaçlar arasında ufak farklar olsa da benzer etkinliğe sahiptir.
SKLEROTERAPİ/KÖPÜK TEDAVİSİ
İç varisi olmayan hatalarda görsel varislerin yok edilmesinde kullanılan en etkili yöntemdir. Skleroterapide kullanılan ilaç daha ince damarları yok ederken bir daha belirgin olanlarda aynı ilaç hava ile kariştırılarak (artık köpük olmuştur) uygulanır. Uygulama esnasında harikalar yaratan bu yöntemin internette bol miktarda videosu vardır. Ne yazık ki bu videolar hep uygulama esnasında çekilir ve bir hafta 10 gün sonrası ortaya çıkabilecek olan morluktan bahsedilmez. Evet kapatılan damarlarda bir morluk oluşur. Aşırı olursa hekim bunu boşaltabirlir. Genelde zamana bırakılır. Renk düzelmesi için bazen yaz mevsiminin o morlukların üzerinden geçmesi gerekebilir.
SUBKUTAN GİRİŞİMLER
Özel alet ve ekipman gerektirir. Hani varis ameliyatı, köpük tedavisi olursun da geriye örümcek ağrı gibi sevimsiz bir varis kalır ya, onları yok eder. Tabiri caizse o varisleri silmek için kullanılır. Lazer veya RF ile uygulanabilir.
KAPALI VARİS AMELİYATLARI
Şimdiye kadar saydığımız yöntemler poliklinik şartlarında 10-15 dakika da uygulanabilen yöntemler idi.
Varis ameliyatları ameliyathanede yapılır.
Kapalı varis ameliyatları iğne deliklerinden yapılır, kesi yoktur.
Bu hastaların USG incelemelerinde toplar damar kapakçık yetersizliği vardır ve damar çapları genişlemiştir. Hasta ayağa kalktığında en az 2 sn geri kaçak olan, çapı 5.5mm ve üzerinde Grade 3-4’e ulaşmış iç varislerde kullanılır.
Laser, Radyofrekans kullanılarak yetmezlik olan ve genişleyen damar içten kapatılır. Benzer şekilde kapatma özellikleri olsa da ünitemizde sadece RF kullanılmaktadır.
Yapıştırma yöntemi bir ara çok popüler olsa da giderek daha az miktarda kullanılmaktadır.
AÇIK VARİS AMELİYATLARI
Eskisine göre daha hızlı iyileşen açık yöntemler zaman içinde sistemde yerini almıştır. Eğer karşıdan bakınca yılan kıvrımı gibi büyük damarları görüyorsanız bunların çıkartılması en iyi tedavi yöntemidir. Genelde bu aşamada doktora başvurulduysa iç varis önemli ölçüde daha ciddi ölçüm değerlerine sahiptir. Bu ameliyattan sonra bir hafta- 10 günde normal hayata dönersiniz. Önceki yöntemlerin tümü günü birlik uygulanan yöntemlerdir.
Özetle hangi yöntemin size uygun olduğunu bırakın doktorunuz seçsin…