Vajinismus nedir ve belirtileri nelerdir?
Vajinaya giriş denendiğinde, vajina girişindeki kasların sürekli ve istemsiz kasılması ile birlikte girişe ilişkin kaygı ve korkulardır. Bu kasılma istemsiz olduğu için kasılmayı kadın kendisi yapmaz. Buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, itme, korku, acı, ağrı, bazen titreme, terleme, nefes sorunları, ağlama, bulantı, hatta kusma gibi belirtiler eşlik edebilir. Vajinadaki kasılma bir çok kadında cinsel birleşmeye engel olur. Az bir kısımda ise zorlamayla giriş olsa bile ağrılı ve acılı olarak olur.
Vajinismusun görülme sıklığı nedir?
Vajinismusun görülme sıklığı, bu konudaki çalışmaların değişik kültürel yapıdaki toplumlarda yapılması nedeni ile birbirinden çok büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Ülkemizde ve diğer geleneksel kültürlerde batılı ülkelere göre daha yaygın olduğu bilinmektedir. Batıda yapılan çalışmalarda tüm kadın cinsel işlev bozuklukları içinde en sık rastlananı azalmış cinsel istek olarak saptanmış olup ülkemizde görülen tüm cinsel işlev bozuklukları arasında vajinismusun % 43-73 arasında değişen oranlarda ve ilk sırada yer aldığı görülmektedir.
Vajinismus tedavisi nasıldır?
Vajinismusun bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tedavi yolu cinsel terapidir.Tedaviye uyumu olan hastalarda çok yüksek başarı oranları nedeniyle bu sorunun tanınması ve bu konuda eğitim almış uzmanlara yönlendirilmesi önemlidir. Cinsel tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olup uygun cinsel terapiyle yüzde yüze yakın düzelme olur.
Tedavi, iki-üç ayda, altı-sekiz seansta sonlanır. Bir-iki görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedavi gerektiren zor vakalar da olabilir. Psikiyatrik hastalık, depresyon, kaygı bozukluğu, erkekte ek cinsel sorunlar tedaviyi zorlaştırır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri