İşte Bu Doktor İndir

Üreter taşı şikayetleri nelerdir?

Üreter taşına bağlı ağrı böbrek içindeki taş ağrısından genelde daha şiddetli olur. Çünkü  böbrek içindeki kanalları tıkayamayacak bir taş neredeyse hiç ağrıya yol açmazken; aynı taş üretere düştüğünde, bu kanal böbrek içindeki kanallardan daha dar olduğundan, üreteri tıkayacak ve şiddetli yan ağrısına yol açabilecektir. Yan ağrısıyla birlikte bulantı, aynı tarafta testiste veya vajina girişinde ağrıya yol açabilir. Özellikle üreterde ilerlemiş ve mesaneye yaklaşmış taşlar idrar yaparken yanma, sürekli idrar varmış hissine de yol açabilir.  

Nadiren de olsa bazen hiç ağrıya yol açmayabilir. Bu durum şans gibi gözükmekle birlikte hastaya durumu hissettirmediğinden gecikmeye yol açarak böbrek kaybıyla sonuçlanabilir. Bazen hoşlanmadığımız ağrı ilerideki daha büyük sıkıntılardan korunmamızı sağlayabiliyor.

Üreter taşı tedavi alternatifleri nelerdir?

İdrar yolunun herhangi bir yerinde bulunan taşların tedavisi ile aynı alternatifler üreter taşı için de geçerlidir.

1.İlaçla

2. Dışarıdan kırma (ESWL)

3. Ameliyatla.

Hangi tedavinin uygulanacağına nasıl karar verilir?

Hangi hastada taşın kendi düşmesi beklenecek? (Üreter taşının bulunduğu bölge taş büyüklüğüne göre kendi başına düşme ihtimallerini görmek için tıklayın) Hangi hastaya işlem yapılacak ve ne gibi bir işlem yapılacak? kararı hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte tercihi etkileyen en önemli faktörler: 1. taşın büyüklüğü, 2. taşın bulunduğu yer, 3. böbreğin durumudur. Bazı durumlarda birden fazla tedavinin de uygulanması mümkün olabilir bu tip taşlarda hastanın tercihi doktoru yönlendirecektir.

İlaçla üreter taşı tedavisi nasıl yapılır?

Bu tedaviyi de ikiye ayırabiliriz: 

  1. İdrar kanalını (üreter) genişletmek. Taşın büyüklüğü 7mm’den küçükse, böbrekten çıkmış ve idrar kanalı (üretere) girmişse ve böbrekte aşırı şişme ve iltihaplanmaya yol açmamışsa denenebilir. Taşın düşmesi için beklenecek süre 1 aydan uzun olmamalıdır; çünkü genelde bir ay süresince düşmeyen taşların sonrasında düşme ihtimalleri çok azdır. Taş düşürmede etkisi ispatlanmış sadece idrar kanalında genişleme yapan ilaçlar bulunmaktadır (prostat büyümesinde de kullanılan seçici alfa blokerler).  

  2. Taşı küçültmek. Ağızdan alınacak ilaçlarla taşın küçülmesine yol açabilecek tedaviler son derece sınırlıdır ve sadece bir tip taşta (ürik asit taşı) işe yarayabilirler.  Uzun süreli bir tedavidir bu sebeple taşa bağlı böbrekte enfeksiyon veya dilatasyon (şişme) varlığında uygulanmamalıdır.

İlaçla tedavi seçenekleri maalesef çok fazla olmamakla birlikte başarı ihtimalleri de ameliyat ve dışarıdan kırmaya göre daha az ve uzun sürelidir.

Üreter taşında ESWL tedavisi nasıl yapılır?

Şok dalgası taşa odaklanarak taşın düşebilecek küçük parçalara kırılması sağlanır.  Bu şok dalgaları taşın içinde bulunduğu idrar kanalı (üreter) gibi yumuşak dokulara hemen hemen hiç zarar vermezken taşta kırılmalara yol açmaktadır. İdrar kanalındaki (üreter) 1cm’den küçük taşlarda ESWL kullanılabilir.

Her cins taş ESWL ile kırılamaz. Taşı laboratuvarda incelemeden ne cins taş olduğunu tespit etmek mümkün değildir. Eğer hastanın geçmişinde sistin veya whewellite taşı öyküsü varsa bu taşlar ESWL ile kırılamayacak kadar sert olduğu için bu hastalarda ESWL tedavisi önerilmez.

Hastanın taş cinsi taş çıkmadan tespit edilemezse de tomografide taşın yoğunluğu ölçülebilir. Taş yoğunluğu 1000HU’dan fazla ise taşın ESWL ile kırılma ihtimali düşüktür.

 3 seans ESWL yapıldığı halde halen düşecek boyutta parçalara ayrılmamış taşlarda ESWL tedavisine devam edilmesi önerilmez. 

URS ameliyatında double J kateter ne zaman kullanılır?

Ameliyatta taşa ulaşılamazsa, taş kırılamazsa, taş kırıldıktan sonra çok sayıda taş parçası oluşur ve parçaların, hepsinin çıkarılması mümkün  olmazsa, üreter duvarı ödemli olduğu için taş çıkarıldıktan sonra ödeme bağlı üreter tıkanması oluşmasından şüphelenilirse ameliyatın sonunda üretere double jj kateter takılır. 

Double J kateter nasıl alınır en çok ne kadar kalabilir?

Double JJ kateterin alınması lokal anestezi altında 5 dakikalık bir işlemdir. 1 Yıllık özel tip kateter değilse tüm double j kateterlerin en geç 3 ay sonra alınması gerekir. Aksi halde sıklıkla taş tedavisi için kullanılan bu kateterler taşlaşarak üreteri tıkayabilir.