Unutkanlık herkesin yaşadığı bir durumdur..!!
Unutkanlık bir yakınmadır ve belirtidir. Ama her unutkanlık bir hastalık belirtisi değildir. Dolayısıyla ilk yapılması gereken, bunun hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya çıkarılması, eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ne tür bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktığını belirleyerek tedavi planlaması yapılmasıdır
Unutkanlığın altında yatabilen 9 önemli hastalık şöyle;
1- Alzheimer
2- Damar tıkanmaları
3- Tiroit bozuklukları
4- B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin veya maddelerin eksiklikleri
5- Kalp hastalığı
6- Karaciğer hastalığı
7- Böbrek hastalığı
8- Parkinson hastalığı gibi santral sistemi hastalıkları
9- Genetik veya santral sinir sisteminin yıkımına yol açan bazı nadir hastalıklar.
STRES ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Sebebi ne olursa olsun unutkanlık hem sosyal hem de iş yaşamını etkileyen önemli bir faktör. Unutkanlığın telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazların kullanımı ile arttığına yönelik bilimsel kanıtlar yok ama kesin olarak bilinen o ki; yoğun ve stresli ortamda çalışma ve psikolojik birtakım faktörler bilgi işleme sürecini olumsuz olarak etkiliyor ve unutkanlığa neden oluyor.
Peki unutkanlığı ne zaman önemsemeli? Bazı günlük eylemleri yapmakta zorlanma; sık ve rutin yapılan işleri yapmakta güçlük, yakın kişilerin adlarının ve kim olduklarının hatırlanmaması, önceden kolaylıkla yerine getirilen işlevleri yapamama, önemsenmesi gereken unutkanlık durumlarıdır. Sık sık unutkanlık sorunu yaşayanlar mutlaka hekime başvurmalı aksi halde erken teşhiste geç kalınabilir.
Yaşam koşullarındaki olumsuzluklar, beslenmedeki yanlışlar ve yetersiz uyku, unutkanlığı artıran önemli nedenler arasında yer alıyor… Örneğin beslenmede; tuzun kısıtlanması, damar sertliğine yol açan gıdalardan kaçınılması, düzenli egzersiz, alkol ve tütün kullanılmaması, özellikle B vitaminleri, demir ve magnezyum olmak üzere beynimiz için gerekli elementlerin yeterli miktarda alınması sinir sistemimizin sağlıklı olmasını sağlarken sağlıklı uyku da beyin sağlığını çok önemli ölçüde etkiliyor..
Sağlıcakla kalın
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri